Fietsgids: Mooiste fietsroute naar Venetie
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Rond Holland
Ruta Iberica
Veneto
Rivièra-Piemonte
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Deel 0
Fietsroute Venetië - Deel 1 - Amsterdam - Bern

Fietsroute Venetie – Deel 1 Omschrijving
Voor velen lijkt het eerste deel van de route naar Venetië op een variant van de route naar Rome. Toch heeft deze route een eigen karakter die je door andere landschappen voert dan de route naar Rome. Zo voert deze route vanaf het begin over een veel langer traject door Vlaanderen, waarbij vooral veel fietspaden over oude spoorlijnen aan elkaar zijn geregen waarover je achtereenvolgens door de Kempen, het Hageland en de Haspengouw trekt. Onderweg doe je mooie stadjes aan zoals Herentals, Aarschot, Diest en Zoutleeuw. Meer dan de route naar Rome voert deze route naar het hart van de Ardennen en Luxemburg. Daarvoor moet wel meer geklommen worden, niet hoger, niet steiler, maar wel vaker achter elkaar. Maar iedere klim wordt beloond met fraaie uitzichten en vanaf Bastogne krijgt men weer een mooi fietspad dat Luxemburg in voert. De route doorsnijdt het midden van Luxemburg en biedt ook enkele alternatieven over het Luxemburgs Fietspadennetwerk zodat je de meeste plaatsen hiermee prima kan bereiken. Van Luxemburg tot vlakbij Metz deelt deze route voorlopig het traject van de route naar Rome. Voorlopig omdat de route later gebruik zal maken van het fietspad door het dal van de Moezel naar Nancy. De verwachting is dat dit in de zomer van 2017 gereed zal zijn.

Door de glooiende koolzaadvelden bereik je nu twintig kilometer voor Nancy weer het Moezeldal. Zowel Nancy in als Nancy uit kan je vrijwel geheel over fietspaden langs de waterwegen fietsen. Nancy zelf is een mooie stad. Allereerst door het fraaie Place Stanislas, maar ook door de oudere wijkjes in de buurt waar je gezellige straatjes met restaurants en terrasjes vindt. Bijzonder is ook het museum van de Ecole de Nancy met een rijkdom aan voorwerpen van de Art Deco. Na Nancy fiets je langs kanalen terug naar het dal van de Moezel. De jaagpaden met bomen zijn heerlijk schaduwrijke autovrije wegen. Veel jaagpaden worden omgevormd tot officiële fietspaden die verder door zullen lopen tot Epinal. Maar Epinal is geen bijzonder interessante stad en het is goed om de jaagpaden te verruilen voor een traject met meer uitzicht. Vanaf Charmes trekt de route met een lichte boog door het landschap en stijgt geleidelijk over de eerste heuvelrug met uitzicht op de Vogezen. Bij Remiremont daal je weer af in het Moezeldal. Vanaf daar loopt er weer een fraai fietspad over een oude spoorbaan omhoog. De stijgingen over dit soort paden is heel licht omdat treinen niet meer dan 3% konden nemen. Het pad eindigt aan de voet van de laatste klim over een korte en rustige pas, de Col d’Oderen. Aan de andere kant daal je af de Elzas in. Het landschap verandert ineens met de huizenbouw en de inrichting. In Lotharingen overheerst de natuur, maar hier zijn de dorpen gezelliger, met meer terrasjes en cafés. Thann is mooi, maar ook de andere dorpen hier hebben hun charme. Na Thann fiets je door de Sundgau, een onbekend maar mooi deel van de Elzas.

Hier kan je drie heuvelruggen zien, achter je de Vogezen, schuin links het Zwarte Woud en schuin rechts de uitlopers van de Jura. Ook hier fiets je weer over leuke fietspaden tot vlak voor de heuvels van de Jura. De hoofdroute gaat hierna Zwitserland in richting Bern, maar er is ook een zijtak die naar Basel leidt voor aansluiting op de route naar Rome of om de trein terug te nemen.

De hoofdroute steekt de grens over van Zwitserland en komt door de Ajoie. Hier komen vrijwel geen toeristen en dat is jammer voor de toeristen want ze missen daardoor een mooi ongerept stuk Zwitserland. Om in Bern te komen moet je door de Jura over twee plooien heen van het gebergte. De eerste pas, de Col des Rangiers, is pittig, maar je kan ook met een klein treintje er onderdoor. De tweede pas gaat door de Gorges du Pichoux, een nauwe kloof, die eerst geleidelijk omhoog voert maar alleen de laatste twee kilometer kracht vergt om er door heen te komen. Hierna gaat het nog wel verder omhoog naar Bellelay maar het zwaarste deel heb je dan alweer gehad. Hierna daalt het af naar Tavannes en via een pasje van niets door naar Sonceboz. Tussen hier en Biel ligt weer een kloof.De wegenbouwer heeft hier een snelweg doorheen geleid waar de fietser ook over de vluchtstrook mee mag fietsen, tunnel in, tunnel uit. Omdat dat gevaarlijk en onprettig is heeft de wegenbouwer zich echter verplicht om de fietser vanaf Sonceboz voor slechts 1 Zwitserse frank de fiets op de trein te laten nemen. Dat is heel aangenaam en snel. Biel is een kleine stad aan het gelijknamige meer dat als een spiegel onderaan de bergen ligt. Het heeft een oude historische kern waar je zeker even doorheen moet hobbelen. Langs het meer loopt een mooie fietsroute die je naar de monding van de Aare voert, langs deze rivier gaat het omhoog naar Bern. Het laatste stuk fiets je door het bos voordat je de oude kern van de stad bereikt


Route-gegevens

Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Venetië
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 1e druk, 2004, updates op de site tot en met 2016
ISBN: 9789080649743
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 98
Aantal detailkaarten: 44, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 13, schaal varieert

Afstand: 840 km. (Antwerpen-Bern)
Aantal kilometers autovrij: 260 km.
Moeilijkheidsgraad: Voor het grootste deel makkelijk, m.u.v. enkele klimmen in de Ardennen, Vogezen en Jura.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 12,50Voorbeeldkaarten Deel 1
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Venetië
Venetië
Deel 1
Deel 2
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS