Fietsgids: Mooiste fietsroute naar Rome
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Reacties


Op deze pagina vindt u een overzicht van de ingezonden reacties. Wilt u zelf een reactie plaatsen? Stuur dan een email naar: reactie@cyclingeurope.nl.

 


Hallo Paul,

Afgelopen September als ervaren fietser maar onervaren vakantiefietser de fietsschoenen aangetrokken voor mijn eerste meerdaagse tocht. Als eerste stap ben ik in twee dagen via een een zelf uitgezochte route (pffff ) van Deventer naar Maastricht gefietst. De volgende dag gestart met de route naar Basel. Wat een verschil met mijn uitgezochte route van de eerste 2 dagen en de route die ik volledig aan de hand van de kaartjes uit het boekje heb gefietst naar Basel. Prachtige routes door steeds weer andere omgevingen. Natuurlijk was het even wennen aan kaartlezen en dagen achter elkaar fietsen maar 6 dagen later was ik in Basel waar na een rustdag het volgende boekje uit de tas kon worden gehaald, Basel-Albenga-(Nice). Ik was erg benieuwd hoe het zou gaan om elke dag door heuvels en bergen te fietsen. Dit is 100% meegevallen, je gaat overal ook weer wat naar beneden hé. En ook al het nodige aan ervaring opgedaan in de eerste 800 km. Maar ook op deze route zijn de omgevingen en de gevonden wegen en paden wederom fantastisch. De Zwitserse precisie als het om de route bordjes gaat en de sfeer die er in Italië hangt maken dat je elke dag weer anders ervaart en het onvergetelijk maken. Na 8 dagen de aankomst in Albenga, prachtig blauwe lucht en een mooie zee. Alles met elkaar waren het 16 prachtige fietsdagen met tussendoor 1 rustdag. Na 16 dagen ken ik de stijl van de schrijver wat de boekjes betreft door en door. Op het af en toe raadplegen van Google na volledig genavigeerd aan de hand van de kaarten. Grote hulde dan ook aan de schrijver en zijn team wat het betreft het samenstellen van de routes en de nauwkeurigheid daarvan. Wat heb ik genoten van deze prachtige tocht en dat kon alleen maar dankzij de uitermate goed in kaart gebrachte routes. Dat dit niet de eerste en laatste keer is dat moge duidelijk zijn.

Met vriendelijke groet,
Henk Keppels


Goedenmiddag,

Ik ben vorige week teruggekomen vanuit Basel, op de fiets. Graag wil ik mijn complimenten geven overde supergoed uitgestippelde route. De gpx-bestanden kloppen exact.

Ik ben per trein naar Basel afgereisd. Er was in de eerste plaats iets misgegaan met de boeking. Ik had wel een plaatsbewijs gekregen, maar geen reservering voor de fiets. Gelukkig is het bij NS-International op tijd ontdekt en kon het gecorrigeerd worden. Maar een andere fietstoerist op het perron had pech en kwam de trein niet in. Ook hij had telefonisch geboekt. Het is dus belangrijk dat je, naast je vervoersbewijs, een papieren reserveringsbewijs voor je fiets krijgt!!

Voor een wielrenner was het stuk door de Hoge Venen, vlak vóór Ternell komend vanuit het zuiden (kaart 3) wel heel erg onverhard. Je had er al voor gewaarschuwd in de gids, maar dit vond ik eigenlijk het enige stuk dat voor wielrenners niet goed te doen is.

Ik heb in Mittersheim overnacht in hotel Au Soleil, vlakbij de gelijknamige camping. Het is allemaal erg gedateerd, maar schoon en je kunt er een avondmaaltijd krijgen. Een tweepersoonskamer kost € 50. Omdat er niet zoveel overnachtingsmogelijkheden zijn in Mittersheim, is het misschien een welkome aanvulling.

Ten slotte wil ik je graag bedanken voor het mogelijk maken van een geweldige fietsvakantie!

Met vriendelijke groet,
Jonneke Sterrenburg


Hoi!

Wij zijn Roos (23) en Lotte (24). We fietsen op dit moment naar Rome via jullie boekje. We houden er een blog over bij: https://vierwielennaarrome.weebly.com/blog.

Wellicht leuk voor op de site?

Groetjes
Roos en Lotte


Hallo Paul Benjamins,

Ik fiets de route naar Rome en op dit moment ben ik bij het Como meer. Zonder enige ervaring met bergen of heuvels fietsen, ben ik toch over de alpen gekomen. Inderdaad zoals u zegt, met een redelijke tot goede conditie redt je het wel. Het routeboekje geeft veel info. Maar om de route te vinden, ben ik blij met de gpx tracks. Ik houd een dagelijks blog bij op https://janroelof.waarbenjij.nu.

Groeten, Jan Roelof


Beste Paul,

Vrijdag 29 juni 2018 ben ik vanuit Amersfoort vertrokken naar Rome. Daar kwam ik 3 weken later na 2147 kilometer aan. Het was een geweldige tocht op mijn cross-hybride met slechts 1 tasje bepakking (6,5 kilo). Met de GPS-data op de Garmin kan het eigenlijk niet fout gaan en de boekjes bieden nuttige informatie voor onderweg. De route was prachtig. Veel op fietspaden en rustige weggetjes. Frankrijk erg rustig, in Zwitserland schitterende route langs de Rijn, de Bodensee en de Alpen over via de Splügenpas (prima te doen). Italië was geweldig via het Comomeer, Brescia, de Apennijnen, Toscane en uiteindelijk Rome. Het smaakt naar meer! Mochten mensen vragen hebben over mijn route, dan kunnen zij mailen naar rob_amersfoort@hotmail.com.

Paul, bedankt!

Met vriendelijke groet,
Rob de Groot


Beste Paul,

In augustus/september 2017 zijn wij van huis naar Rome gefietst. We hebben gebruik gemaakt van je boekjes. De route is uitstekend geschreven met mooie informatie voor onderweg. De wegen in Italië hebben wat onderhoud nodig, maar daar kan jij niets aan doen. Ons reisverslag is te lezen op; http://cenk.waarbenjij.nu/reisverslagen/512622/op-pelgrimage-naar-rome/1

Corry en Kees van t Zelfde


Beste Paul Benjaminse,

Mijn man en ik hebben al veel plezier gehad van de fantastische fietsroutes die je aanbiedt. Zo zijn we 6 jaar geleden naar Parijs gefietst, 3 jaar geleden naar Basel en deze zomer van Basel naar Rome. Ik heb afgelopen weekend een fotoboekje gemaakt van de fietstocht Utrecht - Rome en ik dacht dat je het wellicht leuk zou vinden om deze in te zien: https://www.fotofabriek.nl/preview/?id=0DACA6A601AB41638B600345E094E4F2.


Dag mijnheer Benjaminse

'k Had nog een paar daagjes vakantie over en die heb ik gebruikt om eens naar Basel te fietsen met deel 1 van uw "Rome" gids.

Heerlijke tocht... dank voor de mooie route. Jammer dat ik de tijd niet had om verder naar Rome te fietsen. Maar dat komt er vast nog wel van, ooit.

Verslagje is te lezen op http://stijnenmietgaanfietsen.blogspot.be/2017/08/2017-met-de-fiets-naar-zwitserland-12.html.

Vriendelijke groeten nog, Stijn Caubergs


Beste Paul Benjaminse

Wij hebben van 29 juni tot 10 juli het 1e deel van deze mooie tocht gefietst. Het is ons erg goed bevallen en zijn nu op weg naar Basel voor deel 2. Nogmaals dank voor de fijne route.

Met vriendelijke groet
Lyan Dijkstra


Beste Paul

inmiddels zijn we goed aangekomen in Rome. Behalve de nare omweg met heel gevaarlijke tunnel vanwege de pont die niet voer bij Villa d'Adda, is het allemaal uitstekend gegaan. De combinatie van de kaarten in jouw boekje met de GPS werkt heel goed. Fijn ook je aanwijzingen voor racefietsers.

Dank en hartelijke groeten,
Jos van den Bongaardt
Annelieke Bruijns


Hallo Paul Benjaminse,

Wij hebben in juni in 18 dagen de route van Basel naar Rome afgelegd op een tandem. Superleuk was het! Hierbij een paar tips wat betreft verblijfplaatsen (zie aanvullingen accomodaties Rome 2 en 3): Nogmaals dank voor de mooie reis. Het was onze huwelijksreis, en een betere trip hadden we niet kunnen bedenken!

Vriendelijke groeten,
Mijntje


Beste Paul,

Na al jaren met een van jouw boekjes de meest prachtige fietstochten gemaakt te hebben, namen we ons elke keer weer voor een reactie te plaatsen en jou te laten weten hoe we genoten hadden van de tocht en ook van jouw beschrijvingen. Bij deze. Net terug van de tocht van Basel naar Florence willen we laten weten opnieuw een fantastische tocht gemaakt te hebben. We hebben je tip ter harte genomen om vanuit Signa Florence te verkennen. We hebben daar in een fijne B&B gezeten met hele hartelijke mensen. Hij heeft voor ons naar inpakplastic voor de fiets gezocht en gevonden:
Marinetta bed & breakfast
Via del Collli 92
Signa


Ciao Paul

Nog even een berichtje inclusief een paar foto’s van onze gewéldige fietstrip vanuit Stiphout naar Delphi in Griekenland. Een échte uitdaging voor vakantiefietsers van ‘kleine’ tochtjes van zo’n 100 km…Mijn vrouw en ik zijn 27 juni 2016 vertrokken vanuit Stiphout waarbij we gelijk onze eerste dag regen te pakken hadden. Deze dag zijn we naar Maastricht gefietst om van daaruit ‘jouw’ route op te pikken richting Rome. Na die eerste dag regen zijn er gedurende onze 55 dagen durende tocht van 3100 km nog maar 3 dagen regen bij gekomen. We hebben dus veel ‘mazzel’ gehad met het weer (mooi dus en Zuid Italië en Griekenland erg warm, tussen 32 en 45 graden maar ook dat went blijkbaar). Naast deze mazzel kunnen we je melden dat onze Idworx fietsen het prima hebben gedaan met maar één lekke band. Verder geen vervelende ongelukken of ‘vakantiekwaaltjes’.

Wij hebben ontzettend veel plezier gehad van jouw boekjes, die heerlijk duidelijk waren, en de vele uren vooraf die we hebben gestoken in het doorlezen en onze voorbereiding. Kortom een aanrader voor iedereen die ook de stoute fietsschoenen durft aan te trekken en richting Rome wil gaan. Vermeldenswaard is ook de app Pocket Earth waar de hele GPX route in stond (iphone op stuurhouder) en die werkelijk onmisbaar was. Vooraf hebben we afgesproken dat we ons niet wilden vastpinnen aan een gemiddeld aantal kilometers per dag en dat is gelukt. Ook vooraf dachten we wat ‘vrij-van-fiets-dagen’ te plannen maar daar is niet veel van terecht gekomen.. Eenmaal in de flow met steeds weer mooi weer en voelend dat de benen met de dag sterker werden zijn we met in totaal 4 fietsvrije dagen in Delphi uitgekomen. De Splügenpas van 2115 meter in Zwitserland was een leuke opgave die we met onze sterke benen zonder problemen hebben genomen. Overigens wel leuk om van 5 graden daar in een ruk door naar beneden te gaan naar Chiavenna met 28 graden. Vanaf Rome hebben we uiteindelijk ook een GPX route gevonden die ons naar Brindisi leidde en in Griekenland hebben we de route van Rosita Steenbeek naar Delphi gevolgd.Zoals je weet gaan we komend voorjaar naar Parijs fietsen, met vrienden ..tsja als je eenmaal besmet bent… Nogmaals hartelijk dank voor je geweldige boekjes en het leuke contact met je vooraf.

Ed & Pytha Albers


Hier nog een mooi reisverslag van Louis van der Zouwen & Peter Kamstra:

- Verslag.docx


Geachte Heer Benjaminse,

Allereerst veel complimenten voor de door u beschreven route Amsterdam-Rome. (Ik heb deze samen met mijn fietsmaat en collega deels gebruikt voor onze tocht van 20 dagen Emmen naar Casole d"Elsa, 25 km van San Gigmignano. UIteindelijk 00 km, op een vol beladen Santos en door mij een Wilier racefiets met 25 mm banden met Topeak bagagedrager aan de zadelpen. Maar keer lekgereden. (Alles op de bonnefooi, zonder reserveren. Wij hebben de meest schilderachtige overnachtingsmogelijkheden meegemaakt waarbij hotel Salyut in het Addadal bij Sondrio de kroon spande.

Beiden zijn wij pensionados, resp. ik net gepensioneerd en 65 en mijn maat 68 jaar met de nodige fietservaring in cyclosportieven e.d. Ik kom al 30 jaar in Italië en spreek de taal. Het neemt niet weg dat het deel door Italië , zowel fysiek maar ook door de omstandigheden het zwaarst maar ook erg fraai was. Aan uw schrijfstijl te oordelen bent u een geoefend fietser als u bijvoorbeeld het klimwerk omschrijft.


Dag Paul en collega's,

Wij zijn tussen 17 mei en eind juni van dit jaar naar Rome gefietst via jullie route. Complimenten voor de route! Wat een fraaie route en wat een goede beschrijving. Het moet soms een monnikenwerk zijn om een geschikte route te vinden, maar het is je gelukt! En je hebt ons daarmee een fantastische tocht gegeven. We gaan zo snel mogelijk weer een nieuwe fietsvakantie plannen en hopen daarbij weer uit jouw routes te kunnen putten!

Onze ervaringen zijn op ons blog te vinden: www.pillich.nl/2016/07/12/op-de-fiets-naar-rome-ter-afsluiting

Met vriendelijke groet,
Leon & Christel Pillich


Dag Paul en collega's,

Wij zijn tussen 17 mei en eind juni van dit jaar naar Rome gefietst via jullie route. Complimenten voor de route! Wat een fraaie route en wat een goede beschrijving. Het moet soms een monnikenwerk zijn om een geschikte route te vinden, maar het is je gelukt! En je hebt ons daarmee een fantastische tocht gegeven. We gaan zo snel mogelijk weer een nieuwe fietsvakantie plannen en hopen daarbij weer uit jouw routes te kunnen putten!

Onze ervaringen zijn op ons blog te vinden: www.pillich.nl/2016/07/12/op-de-fiets-naar-rome-ter-afsluiting

Met vriendelijke groet,
Leon & Christel Pillich


Dit jaar zijn we in mei het tweede gedeelte van de tocht naar Rome gaan fietsen. We hebben het samen kunnen vatten in een sfeerimpressie van 16 minuten. We hebben erg genoten van deze mooie tocht. De Splugenpas was juist een paar dagen open.Groet, Simone en Jos


Paul,

Deze zomer heb ik mijn eerste trektocht op de fiets gemaakt. Dankzij jouw geweldige route is het een prachtige belevenis geworden. Ben nu tot Basel gekomen maar wil op termijn zeker de rest van de route afmaken. Mijn ervaringen zijn te vinden op: www.facebook.com/johnvanmaastrichtnaarbasel

Groeten,
John


Wij fietsen de route naar Rome in stukjes. Nadat we vorig jaar tot Basel waren gekomen (deel 1: Maastricht-Basel), hebben we dit jaar (2015) het tweede deel van de route gefietst . Het was een prachtige tocht. Paul Benjaminse heeft heel mooie wegen opgezocht, het was een genot om te fietsen. We zijn ook regelmatig verkeerd gereden of hebben moeten zoeken (volgend jaar willen we een GPS). Soms hielp het wel als we ook de tekst erbij pakten.


Beste Paul,

ik heb afgelopen zomer van je fietsroute naar Rome mogen genieten. Ontzettend duidelijke kaartjes, voldoende keuzemogelijkheden om de route op persoonlijke behoeften af te stemmen en uiteindelijk een waanzinnige tocht! Dank voor alle moeite die je erin hebt gestoken om deze route tot stand te brengen!

Mijn reisverslag met foto's en ervaringen zijn te vinden op romyopweg.blogspot.com

Nogmaals dank en mvg,
Romy


Prachtige route. Ik heb hem vorig jaar tot Modena gereden, en volgend jaar tot Rome. Foto is vanaf de Splügenpas kijkend naar het noorden. Indrukwekkend daar.Mvg Ruud


Hallo,

Wij hebben de fietsroute van Paul Benjaminse naar Rome gereden van 26 mei t/m 29 juni. Onze prachtige ervaringen hebben wij dagelijks bijgehouden zei: http://karlienenjan.waarbenjij.nu/ Als het interessant is mogen jullie het op de jullie site worden gezet.

Hartelijke groeten Jan en Karlien


We hebben een fantastisch fijne vakantie op de fiets gehad. Bedankt voor de mooie route!


Beste redactie,

Van 23 april tot 25 mei 2015 heb ik de Rome reis van Benjaminse met ongelofelijk veel plezier als vrouw in mijn eentje afgelegd. Er waren nog weinig Rome- gangers onderweg. Vrouwen die alleen zo'n stuk afleggen zijn zeldzaam. Ik ben in ieder geval onderweg geen enkele vrouw alleen tegen gekomen. Ik heb een blog bijgehouden die bij google onder: moniquetraptnaarrome te vinden is.

Complimenten voor Benjaminse die echt een prachtige route in elkaar heeft gezet. Wat is dit deel van Europa mooi en wat zou ik het iedereen gunnen een dergelijke fietsreis te kunnen en mogen maken! Elke dag brengt zo veel moois op zowel natuur als cultuurvlak! Voor mij stak de natuurbeleving er met kop en schouders uit.


Koos Visser heeft van zijn fietstocht met fietsmaatje een fraai video-verslag gemaakt over het traject tussen Basel en het Garda-meer. Voor de echte beleving onderweg kan men rustig er even voor gaan zitten:


http://youtu.be/DYenT00706M


Frans van der Feen heeft een mooi verslag geschreven van de reis naar Rome. Het zijn mooie observaties van zowel mens als natuur.

- Verslag01.docx
- Verslag02.docx
- Verslag03.docx


Beste Paul,

Graag wil ik je bedanken voor de fietsgidsen die je hebt uitgegeven. Met heel veel plezier heb ik gebruik gemaakt van jouw route Amsterdam-Rome. Gestart vanuit Roermond ben ik in juli naar Asciano in Toscane gefietst, alwaar we een vakantieverblijf hadden.

Tijdens de voorbereiding heb ik mede door de fietsgidsen een hoop voorpret gehad en heb ik me goed kunnen voorbereiden. Tijdens het fietsen zelf heb ik gebruik gemaakt van de GPS tracks zoals deze op de website staan. Ik heb zeer licht gereisd, met een racefiets en enkel een rugzak. De route is prima te doen met een racefiets op enkele wat slechtere stukken na. De echt slechte stukken heb ik redelijk kunnen vermijden op een paar stukken van enkele kilometers na, die ik lopend heb overbrugd.

Voor mij was dit de eerste keer om op deze manier te reizen en dit is voor herhaling vatbaar! Ik zal dan zeker weer gebruik maken van jouw fietsgidsen. Nogmaals dank!

Hartelijke groet
Guido Vries


Wij hebben eind mei, begin juni 2014 het traject Lecco-Rome gefietst. Hoewel we hoofdzakelijk op de GPS met voorgeladen tracks hebben gereden, zijn de uitstekende gidsjes van Paul Benjaminse uiterst nuttig bij de voorbereiding en voor het overzicht onderweg. Een pluim voor de geleverde informatie. Wat een monumentaal werk. Met onze notities hopen we een kleine bijdrage te kunnen leveren.


We zijn sinds vorige week terug van onze fietstocht Bergamo - Rome en genieten nog na van de vele indrukken die we hebben opgedaan. Heel hartelijk dank voor deze zeer mooie route.


Goedendag Paul

Afgelopen week zijn wij teruggekomen van onze fietsvakantie. Wij zijn van Maastricht naar de Bodensee gefietst. In het algemeen mogen wij zeggen dat u een mooie route hebt uitgezet. Wij zijn eigenwijs geweest en geprobeerd de Vehnbahn helemaal te fietsen door bij Kalterherberg gewoon langs het spoor te blijven fietsen. De wegwerkers waren iets verder op bezig het resterende gedeelte weg aan te leggen. Uiteindelijk hebben wij ongeveer 2km langs het spoor moeten "klunen" omdat er geen pad was. Het volgen van de wijnroute in de Elzas was van tijd tot tijd lastig omdat er nogal eens richtingbordjes ontbreken. Dit gaf dan weer wat zoekwerk.

Toch zien wij tevreden terug op onze reis. Het is een mooie tocht geweest waar wij van genoten hebben.

mvg
fam Blokland


Momenteel fiets ik naar Rome. Inmiddels ben ik gevorderd tot San Gimignano. Schitterende routeboekjes. Echt genieten. :-) Mijn complimenten voor de weloverwogen keuzes die je hebt gemaakt bij het samenstellen van de route die ik vanaf de Bodensee volg.

Supercontent!


Kortgeleden naar Zwitserland gefietst met jullie route. PRACHTIG


Beste Paul,

Ik heb onlangs met heel veel plezier je route naar Rome gefietst. De routeboekjes gaven een prima houvast en ook de aanvullingen waren erg nuttig.


Goedenavond,

vorige maand hebben we de fietstocht voltooid: van Pieterburen in het noorden van Nederland via de St. Pietersberg in Maastricht naar het St. Pietersplein in Rome. Een fantastische tocht waar we ontzettend van genoten hebben!

We hebben de meeste nachten kunnen kamperen, echter op het laatste stuk tussen Florence en Rome waren de campings wat minder bezaaid en waren we een aantal keren op een B&B aangewezen. Geen probleem en een fantastisch B&B adres ongeveer 5 km van Viterbo willen we jullie dan ook niet onthouden: http://www.casadellabate-beb.com In het routeboekje staat in deze plaats aangegeven hotel Doria, dit B&B ligt er recht tegenover.

Hierbij een korte impressie van onze ervaring: nadat we de zeer ruime kamer hadden bekeken en onze tassen aan het afladen waren vroeg de eigenaresse of we mee wilden eten. 'Graag' was ons antwoord, want in het dorp was niet echt een eetgelegenheid. De hele familie werd vervolgens opgetrommeld en iedereen sloeg aan het koken. Het voorgerecht was een bord met allemaal kleine lekkere hapjes, de tweede gang was pasta (goed voor de spieren de volgende dag), daarna groente en vlees en tenslotte nog huisgemaakte tiramisu. Zo heerlijk hebben we tiramisu nog nooit gegeten! Een fles huiswijn, een glaasje prosecco en 'orangcello' (zelfgemaakte sinasappellikeur) maakten deze heerlijke maaltijd compleet.

Onze buiken vol en rond gegeten rolden we in het heerlijke bed waar we goed geslapen hebben. De volgende ochtend was het ontbijt even goed als het avond eten. Broodjes, thee en koffie, zoet en hartig beleg en vers fruit: zo kun je de fietsdag weer goed beginnen. De prijs voor deze fijne overnachting met al het eten en drinken was € 85,-- voor 2 personen.

Dus als je in de buurt bent, maak gebruik van deze B&B: echt een aanrader!

Een hartelijke groet,
Henk en Claudia


Fietsen Met Paul

Joost Overhoff reist al vele jaren kriskras door Italië, schrijvend over het land waar hij voor een groot deel woont. In 2013 volgde hij er de Benjaminse-route, op weg naar Nederland. Hierbij zijn opmerkingen en suggesties (Rome 2):

- Hulde aan Paul!
Het is ontroerend te bedenken wat een werk dit moet zijn geweest.

- In Midden-Italië staat in het gastenboek van een hotel de opmerking van een A'dam-Romerijder: 'Na drie weken zijn onze benen sterk genoeg om dit aan te kunnen'. Met andere woorden: als je de tocht andersom rijdt, moet je die benen al hebben vanaf het begin.

- Colle Val d'Elsa
De klim naar de bovenstad blijkt een echte kuitenkiller. Voor wie niet kan of durft: verscholen in de benedenstad is een lift. Prima: B&B Arnolfo. Geweldig: het winkeltje van Salvatore Poma, houtkunstenaar. Leuk & Lekker: biologisch restaurant Sbarbacipolla, in de benedenstad. (Iedere stoel is er uniek, gemaakt door Salvatore).

- Mantova
Voor eten moet je iets buiten het centrum zijn, bij Trattoria Due Cavallini.

- Ponti sul Mincio (op de weg naar Pozzolengo)
Hier staat, heel onopvallend, een visrestaurant dat zelfs op de fiets een pittige omweg waard is. Het goede nieuws: dit routealternatief voert iets langer langs de rivier en is misschien zelfs wel korter. Ter compensatie zijn de kamers er simpel, zodat ze je er een fietsersarrangement (Formula Bici) kunnen bieden à 120 euro voor twee personen: kamer, eten en wijn inclusief. Ontbijten doe je er vlakbij in het dorp, waar je meteen een relatief nieuw fenomeen kunt ontdekken: een Italiaans café gerund door Chinezen. www.albergoristoranteportofino.it (Reserveren aanbevolen)

- Canonica d'Adda
Bij fietswinkel Bramati Point weten ze van wanten. Luca Bramati draaide zelfs mee in de wereldtop van het veldrijden en met hun beste uitspraak draaien ze er het complete rijtje Hollandse concurrenten af.

- Busteggia
De mensen in het Valtellina-dal blijken opvallend onaardig, met als opvallend gastvrije oase B&B 'Da Sguincio'. Sguincio is de hond des huizes, terwijl de heer des huizes alle begrip heeft voor Hollandse fietsers. Sinds die keer dat hij een Italiaanse vriend in straffe tegenwind voortsleepte over de Afsluitdijk.

- Tirano
Fietsen mogen niet mee met de Bernina Express, maar dat is niet erg. Die is n.l. duurder en gaat te hard voor wat geldt als Europa's mooiste treintraject, zo stelt de Zwitserse conducteur van de gewone trein. Hij stelt zich voor met een andere naam, maar wij denken: het is Cor van der Laak Jr. (En in zijn oor prijkt een gouden Zwitserse koe)


Hallo,

Afgelopen zomer hebben wij een prachtige "rondrit" gemaakt aan de hand van de routebeschrijving van Firenze naar Rome. Wij hebben een aantal van de beschreven varianten aan elkaar geknoopt. Zo zijn wij vanuit Firenze naar Orvieto gefietst via Vinci, Lucca, Pisa, Volterra, San Gimingano, Siena, Pienza , Montepulciano , Tuoro, Assisi, Spoleto, Orte en het Lago di Bolsena. Het was een heerlijke fietstocht door een prachtige omgeving. Een soort stedentrip op de fiets!

Groet,
Bart Mol en Erna de Beuze


Mooie tocht, heel mooi.
Met vier 60 +++ in 26 fiets dagen ( 1/2 augustus - 1/2 september, warmte viel ons mee!) gedaan. Hier en daar de nodige pijnpunten maar dat hoort erbij. En ja: dan rij je, met nog trillende handen want dat verkeer... enfin laat dat nu maar, voor het effect, er stonden vrouwen op ons te wachten!, precies om 12.00 uur, de klokken gingen luiden, dwars door de versperring heen, het St. Pietersplein op, uiteraard naar de obelisk in het midden! Kom je zo'n zwartrok tegen, bleek, brilletje op, een smoel van: 'Ik ben de toekomstige Paus!' die je iets toe sist. Na enige navraag, wij wilden na vier weken zwoegen óók wel iets kwijt!, kwam in diverse talen maar wel verstaanbaar, zijn antwoord: Op het St. Pietersplein màg je helemaal niet fietsen! Kijk, en dat heeft Paul in zijn prima boekjes ons nou net niet verteld!

J.S Ridderbos,
ook namens Kees, Durk en Sjef.


Mieke en Bart Withaar hebben een aantal routes uit de gidsen gecombineerd tot een mooie rondrit van 2800 km.

Ze zijn gestart onder Nancy en hebben tot Basel de Venetië-route gevolgd en vervolgens deel 2 van de Rome-route tot Florence en de zijtak naar Livorno.

Na een week op Corsica hebben ze gebruikt gemaakt van Fietsen in de Provence en ten slotte zijn ze vanuit Avignon via de zijtak van de Barcelona-route naar St. Ambroix gereden om vervolgens deze route in zuid-noord richting te volgen tot de camping in Fontenoy le Château waar hun auto zeven weken heeft mogen staan.

Van deze reis heeft Bart Withaar een verslag gemaakt dat op hun website is geplaatst:
http://home.planet.nl/~witha160/reizen/index.html


Op 21 augustus met 3 man en elke meer dan 20 kg baggage vertrokken in Leuven voor een fietstocht naar Rome. We hadden niet echt veel training achter de rug maar de conditie verbeterde snel tijdens de tocht.

Op 9 september (exact 3 weken later) aangekomen met 2182km op de teller. Slechts 2 keer echt mis gereden, bedankt voor de routebeschrijving, het was een onvergetelijke ervaring!

Bert


Zojuist zijn we (echtpaar, 53 jaar) teruggekomen van onze fietstocht van Basel naar Florence. In het verleden hebben we al eens 'Barcelona' en ' Basel' gefietst. En ook nu hebben we weer erg genoten. De combinatie GPS en routeboekje is ons prima bevallen en verkeerd rijden is er niet meer bij. Ook al is de GPS track hier en daar wat 'grof', je begrijpt eigenlijk altijd welke richting je moet volgen.

De route is soms pittig, maar goed te doen (ook voor mijn vrouw die last van een versleten knie heeft), zelfs de Splugen pas over ging goed. Daar kwam overigens de regen met bakken naar beneden en was het erg koud en het is heel raar en mooi om dan een paar uur later in Campo pal aan het Comomeer te staan in de zon met 30 graden.

Meer van deze routes zijn welkom!

Groet, Hans


Beste Paul,
We maken graag gebruik van je routes (Ierland, Rome, volgend jaar Spanje). In 2008 hebben we de route gevolgd tot Lugano (via Lago di Piano). Nu hebben we de route vervolgd met de Groene Variant gevolgd. En net als deel 1 was het in alle opzichten een fantastische route met ook nog verrassend veel fietspad. Schitterende steden, meren en rivieren en alles goed te fietsen. Dat de route voor 100 km door het aardbevingsgebied liep was niet te voorzien. Onderweg hebben we je veelvuldig geprezen. Hoogtepunten vonden we de steden, de Crete onder Siena en de omgeving van Vinci. Een hele enkele keer hebben we je ook verketterd (zie de kloostermoppenroute).

Hieronder hebben we wat aanvullingen/aandachtspunten voor diegenen die na ons komen en wat suggesties voor accommodaties aan de route. Italië is in een rap tempo aan het rotondiseren; dat komt ongetwijfeld de verkeersveiligheid ten goede. Soms tref je rotondes aan op de meest vreemde plaatsen met praktisch geen verkeer en landschappelijk is het meestal geen verfraaiing. Dat maakte het soms lastig het goede aanknopingspunt te vinden. Ik heb begrepen dat je eind juli vertrekt voor een inspectie. Misschien hieronder een paar aandachtpunten. Wij reizen altijd per trein en fiets (vorig jaar zijn we zo zelfs in de hak (Puglia) beland. Dus nu van Rome naar Sardinië en daarna via Corsica naar het vasteland van Italië (Savona). We hebben je routes daar wel gemist. Op Corsica zijn er gewoon weinig smaken (zwaar fietsen).


25 juni 2012
Beste Paul,

Zojuist teruggekeerd van de fietsreis naar Rome, een enorm mooie ervaring die ik niet had willen missen. De GPS (Garmin 62st met Europamap) en de Benjaminse routeboekjes voor het overzicht en waardevolle achtergrondinformatie waren voor mij een uitstekende combinatie voor veel fietsplezier en nauwelijks foutrijden.

Voor degenen die nog moeten en vertrekken en de groene variant over de PO-vlakte willen volgen, let op! Het gebied zo'n 30 km boven Modena heeft flink te lijden gehad van 3 forse aardbevingen binnen 2 weken. In stadjes en dorpen op en nabij de route zoals Concordia, Mirandola, Rovereto en Cavezzo hebben veel gebouwen schade opgelopen of zijn ingestort. De bewoners wonen uit angst voor meer aardbevingen in tenten in de tuin of slapen elke nacht in hun auto. Houd rekening met afgesloten wegen, gesloten winkels, hotels en restaurants. ik heb 's nachts in een hulpverlenerskamp kunnen slapen en nog naschokken meegemaakt. Desondanks zijn de mensen, zoals de meeste Italianen, open en aardig.

Andere tips:
1. Hotel La Lanterna in Guiglia, een prima pleisterplaats voor de oversteek over de Appenijnen. Erg vriendelijke en gastvrije ontvangst, speciaal voor fietsers. Ik was nr. 31 in 2012.
2. Le Crete, onder Siena, begin juni. Fris landschap, van alles in bloei in een steeds veranderend schouwspel van zonlicht en wolken. Wat een feest voor het oog (en het fototoestel).Bedankt voor de mooie route

Gerard Hellings
Den Helder


(eind juli ga ik zelf polshoogte nemen. PB)


Ik ben net terug van de tocht Basel-Florence. Hartstikke mooi. Ik zat midden in de aardbevingen toen ik tussen Mantova en Modena fietste op 30 mei, geloof ik. Een onvoorselbare ervaring, ik zag huizen in elkaar donderen waar ik, een minuut daarvoor, langsfietste. Ben toen maar 50 km door blijven fietsen want ik vond het ongepast om als fietstoerist op dat moment gezellig bij een eettentje of op een terras te gaan zitten. Alle Italianen stonden sowieso allemaal buiten, er werden zelfs tenten in de tuin opgezet om maar niet in huis te gaan zitten.

Groeten
Martin Bernhard
Deventer


Kees de Vrieze heft mooie filmverslagen gemaakt van zijn reizen naar Rome. Kijk op:

Toscane-filmbeelden:
http://www.youtube.com/watch?v=a6mTwxcOP1Y
http://www.youtube.com/watch?v=YbCsJQSbnT0
http://www.youtube.com/watch?v=_CxVTJynMjA

Lecco-Treviglio:
http://www.youtube.com/watch?v=WMetG2EcRlo
Crema-Cremona-Modena
http://www.youtube.com/watch?v=1e1tIzs1xhg
Graubunden:
http://www.youtube.com/watch?v=4lJw5IRROtw


Geachte heer Benjaminse,

M’n fietscollega en ik vervolgden in juli voor de vierde keer onze fietstocht-van-één-week-per-jaar naar Rome. Vorig jaar eindigden we in Buchs dus dat was de startplaats voor deze ronde. Auto op de parkeerplaats van camping in Buchs gezet en twintig minuten later al weer helemaal in de sfeer van vorig jaar verder langs de Rijn en Liechtenstein richting Splügenpass. Alles weer helemaal goed. Volop genietend van de omgeving, de duidelijke routekaartjes, de beknopte informatie over de omgeving en het bijzondere gevoel verder richting Rome te komen.

Na de inderdaad spectaculaire Polenweg en aansluitend de Splügenpass (regen en koud) afdalend naar het Comomeer (warm en stil) kwamen we uiteindelijk tot Cremona. Daarvandaan per trein terug naar Buchs om de auto op te pikken. Na acht prachtige dagen waren we weer thuis. Volgend jaar hopen we in Cremona te starten. Opnieuw onze complimenten!

Wim Debets


Beste Paul

Ik ben van de zomer met ontzettend veel plezier van Maastricht naar Rome gefietst. Met gebruikmaking van jouw 3 routeboeken. Prachtig route; geweldige ervaring. Dank voor uit uitzetten van deze route! Ik heb bij deze tocht - voor het eerst - ook gebruik gemaakt van GPS-tracks. Mooi is dat: je fietst alsof je de weg al kent. Maar, ook wanneer je de beschikking hebt over tracks, zijn jouw boekjes van onschatbare waarde: voor het overzicht, voor de informatie over de streek en de route.

Onderweg heb ik (op 3 nachten na) steeds gekampeerd. Ik heb twee mensen beloofd aanvullende informatie aan jou door te geven. Vandaar dit mailtje.

Bij het veer over de Sitter mocht ik - bij uitzondering - een nachtje op het terrein kamperen (prachtig, die plek). De veerman vertelde me dat hij ook kamers verhuurde. Toen wist ik dat niet en ik heb hem beloofd dat aan jou door te geven. (Inmiddels heb ik gezien dat dat al wel bij de aanvullingen staat). (Zie verder de aanvullingen,PB).

Herman de Groot


Van 23 juli t/m 14 aug. hebben wij onze fietsvakantie van Basel Brivio Mantova Modena Pistoia Pisa Livorno gemaakt. Een schitterende afwisselende tocht, prima weer , weinig mede fietsers gezien. Bij Frutigen zie je een paraglider landen, en daar maak je een praatje mee dat is een van de vele mooie momenten die je onderweg meemaakt. Op wo. 27-7, het weer was prima zijn we de simplon pas gaan beklimmen, erg mooi, erg pittig, met de vrachtwagens ook wel gevaarlijk, op de brug erg veel wind, erg blij en trots dat we boven waren. Incl. de pauze’s hebben we er 5,5 uur over gedaan. In Masera wilden we kamperen bij de boer, de boer wel gevonden (de douche was kapot zei hij). We hebben toen de B & B gevonden die nu op de site bij aanvullingen staat. Het was een klein appartement. Prima. In Zocca hadden we toevallig een bio camping erg gemoedelijk, vriendelijk, voor een paar euro koken ze voor je en de volgende dag werd om 8 uur het brood bij de tent gebracht.

Door toscana was het schitterend en we dachten dat we er een camping vlak bij Pistoia was, dat was 4km bij Montecatini vandaan en de laatste l.5km behoorlijk klimmen. Dat werden daar een paar rustdagen. Vandaar uit zijn we met de trein Florence gaan bezoeken en ’s avonds om half 8 waren onze fietsen bij het station gestolen ze stonden dubbel gekabeld . Gelijk aangifte gedaan (er waren daar camera”s) De volgende dag werden we om half 3 gebeld dat ze weer gevonden waren. We konden ze komen ophalen, een transport bedrijf had onze fietsen bij het gestolen adres opgehaald. De onkosten waren 50 euro, en omdat we een bonnetje wilden was het 2x 60 euro. Op de vraag of ze wisten wie de fietsen gestolen hadden, was het antwoord de “taxi”bij het station. De gereedschapstas en fietspomp waren wel van de fiets af. We hebben deze vakantie ook heel veel kapotte spaken gehad. Een bijzondere ervaring met een “goede?”afloop.

Het was weer een super fietsvakantie.

Bedankt, Leo en Miriam van Leeuwen


Eind juni 2011 heb ik (vrouw, 51 jaar) alleen de fietstocht gedaan van Maastricht naar Basel.

Dag 1: trein naar Maastricht, fietsen van Maastricht naar Slenaken via eigen (knooppunt)fietsroute. Omdat ik gebied in Limburg bijna geheel ken door Belgie naar Slenaken gefietst. Prachtige tocht via knooppunten.

Dag 2: Slenaken - Waimes (België). Omdat ik met mijn man enkele weken daarvoor (toevallig) in een lang weekend grote delen van het traject Maastricht- Grens België/Duitsland van fietstocht Maastricht-Rome van Paul Benjaminse had gefietst, besloot ik zelf met de knooppunten een traject uit te zetten. Dit bleek achteraf ook bijzonder mooi en ... bijzonder zwaar (80 km, 1600 hoogtemeters stijgen). Wie van ‘afzien’ houdt, een fiets met het goede bergverzet heeft, kan via dit traject zijn hart ophalen. Bij knooppunt 71 in België belandde ik een aantal zeer verlaten kilometers in de Hoge Venen via grotendeels onverhard (goed te fietsen met uitzondering van eerste kilometer) terrein door natuurgebied. Verlaten, prachtig maar wel erg alleen als je alleen fietst. Dit is het traject van knooppunt 70 direct naar 72. Wil je meer door ‘begaanbaar en verhard’ terrein fietsen, fiets dan vanaf knooppunt 70 via 71 naar 72. Overigens is het traject van Maastricht door België van Paul Benjaminse prachtig, een aanrader. En duidelijk minder zwaar in hoogtemeters dan het alternatief zoals hier is beschreven.
Alternatief: Knooppunten vanaf Maastricht- Waimes (100 km) (met tussenstop in Slenaken: Slenaken-Waimes: 80 km) 79-02-04-75-76-420-421-422-423-424-429-84 (Slenaken)-428-427-92-01-03-04-07-10-11-12-13-24-23-36-37-64-65-70 via 71-72 (of 70 door de bossen direct naar 72)-73-74-75-77-78-89-125-124

Dag 3: Waimes - Wallendorf (Luxemburg) 94 km met 1141 hoogtemeters. Tot Burg Reuland met de oversteek naar Duitsland op de route van Paul Benjaminse tussen Waimes en Burg Reuland een alternatief traject gereden. Wederom verlaten wegen en prachtig natuurgebied. De laatste afdaling naar Burg Reuland is vrij steil naar beneden. In Duitsland bij Luztkampen in een enorme onweer/regenhoosbui terecht gekomen en gelukkig kunnen schuilen op een bankje bij de lokale voetbalclub van Lüzkampen 10-15 km na de grens Belgie-Duitsland. Na vanuit Burg Reuland via bossen naar een hoogvlakte te zijn geklommen, kom je op een hoogvlakte bij Lüzkampen tot de afdaling naar Dasburg. Na de regen/onweersbui was de lucht kraakhelder, de wegen verlaten en stond er een enorm hert op de weg om zich heen te kijken. Hij ‘schoot’ voor mijn fiets weg en met elegante hoge sprongen maakte hij zich uit de voeten. In Wallendorf langs de Our overnacht in hotel.

Dag 4: Wallendorf - Koenigsmacker 80 km en 500 hoogtemeters. Met een deel langs de Moessel. Geen moeilijke tocht. Prachtige tocht door Luxemburg via route Paul Benjaminse via het Mullerthal genomen wat niet echt moeilijk klimmen is maar wel een prachtige klim vanaf de Our. In Koenigsmacher na ‘een fietsreisje langs de Moessel’ in Noord Frankrijk aangekomen. Overnachting in B&B Koenigsmacher (niet in boekje Paul Benjaminse. http://moulin.mewinckel.free.fr/index.html). Prachtige kamer op een boerderij (Oude molen ‘Mehwinkel) aan de Chemin de Mewinkel), heel rustig. Eigenaresse heeft een poetsmanie, wat de kamers meer dan prachtig maakt. Zij vertelde bij het ontbijt een hele dag bezig te zijn met het poetsen van drie kamers. Resultaat: alles blinkt. Wel belangrijk 1-2 dagen vooraf te bellen. In dorp is een ‘afhaal’pizza die prima pizza’s maakt. Heb de pizza in het zonnetje op lekker terras bij de boerderij opgegeten.

Dag 5: Koenigsmacher – Thonville (niet te verwarren met Thionville) 72 km en 665 hoogtemeters. Thonville is klein dorp in de buurt van Many. Makkelijk traject via route Paul Benjaminse door zeer verlaten open boerenland gebied in Noord Frankrijk (Lorraine). Overnachting in Thonville (http://www.hotelrestaurant-relaissaintvincent.com/xindex.htm). Goedkoop, prima eten, prijs-kwaliteit logiesverblijf is bijzonder goed. Kamers zijn zeer eenvoudig i.t.t. wat naamgeving ‘Relais’ doet vermoeden.

Dag 6: Thonville - Sarrebourg 70 km en 520 hoogtemeters. Via heuvelachtig boerengebied en weggetjes naar merengebied rond Mittelsheim gefietst. Vanaf fietspad langs kanaal bij Mittelsheim via de D93 route van Paul Benjaminse via glooiend terrein naar Sarrebourg gefietst. Sarrebourg is een saaie stad. Beter daar niet te verblijven maar door te fietsen tot de voet van de Col du Donon (Abreschviller) of de top van de Col du Donon.

Dag 7: Sarrebourg - Col du Donon 43 km, 600 hoogtemeters Vanaf Sarrebourg kun je bij de spoorovergang bij Imling langs een nieuw fietspad fietsen en je komt na enkele kilometers weer op het traject van Paul Benjaminse. De tocht van Paul Benjaminse verloopt vanaf Sarrebourg grotendeels via prachtige vrijliggende fietspaden door natuurlijk terrein. Voorbij Abreschviller heb ik de D44 genomen. Prachtige klim. Lekkere rustdag (in Hotel Col du Donon) met veel zon op de col du Donon in prima overnachting voor weinig geld met zwembad (binnen), lekkere tuin, wandelmogelijkheden, goed eten en natuurlijk de door fietsers van de Paul Benjaminse route geprezen taarten.
Let op: op ‘mooi weer’ weekenddagen vinden Franse motorrijders het erg leuk de Col du Donon te beklimmen. Ik had geluk dat ik erg vroeg was vertrokken uit Sarrebourg (06:30 uur) zodat ik op de Col du Donon aankwam toen de eerste motorrijders (van velen die dag) zich meldden. Op andere dagen zal de Col du Donon beklimming een verlaten traject zijn.

Dag 8: Col du Donon - Ensisheim 112 km met 523 hoogtemeters Via Paul Benjaminse route prachtige tocht met name door de Elzasbergen (Col de la Steige). Laagland is wat saaier. Fietsen door landbouwgebied, licht glooiiend, van dorp naar dorp. Die dag erg warm weer (tot 40 graden) en met 110 km bijna van mijn fiets ‘gekookt’.

Het beschreven traject door de bossen van Thanville (ingang ‘Rue du Romaine) tot Scherwiller is inmiddels een prachtig ‘tweebaans’ geasfalteerd fietspad geworden dwars door de bossen en niet moeilijk. In Ensisheim in prima hotel (http://www.hotel-domainedumoulin-alsace.com/fr/index.php) overnacht. Ensisheim ligt ongeveer 5 km van de route van Paul Benjaminse.

Dag 9: Ensisheim - Basel 50 km, 116 hoogtemeters Een makkelijk en onverwacht mooi traject grotendeels via vrij liggende fietspaden via de Paul Benjaminse route. In Basel fietsen is ook geen probleem. Basel is een echte fietsstad met veel lokale fietsers. In Basel heb ik op station SBB een treinticket naar Nederland geboekt voor diezelfde avond. Anno 2011 zijn er drie mogelijkheden per dag om via Dusseldorf naar Amsterdam te gaan: 2 dagtreinen waar de fiets meekan en 1 nachttrein. De twee dagtreinen waren al volgeboekt voor die dag. De nachttrein niet. Voor vrouwelijke fietsers is het aantrekkelijk een couchette te nemen voor alleen vrouwelijke reizigers. Tip: op station SBB kun je je fiets en bagage veilig betaald stallen en er is een bijzonder goede gelegenheid op het station (betaald) te douchen. Mocht je dus ’s ochtends vroeg aankomen en de nachttrein nemen, kun je ‘fris’ en zonder fiets Basel verkennen. Ik ben die ochtend om 07:00 uur vertrokken en was om 10:00 uur op station Basel zonder gehaast te hebben. Basel is een prachtige, goed te belopen stad vanaf station SBB. Leuk is het door het centrum te meanderen en de Rijn over te steken met een lokaal pontje. Het Tinguely museum aan de Rijn is de moeite waard.

Basel was overigens ‘onbetaalbaar’ medio 2011 met een zeer ongunstige Zwitserse Franc – Euro verhouding. Voor een simpel glas mineraalwater op een terras betaal je al snel 5 euro en een soepje op een terras kost al snel 17 euro. Een ‘betaalbare’ gelegenheid is een eenvoudige brasserie in het park tegenover station SBB met gratis mineraalwater (wel lekker als het 40 graden is zoals op de dag dat ik er was) en prettig zitten binnen en buiten.

Al met al een bijzonder leuke fietservaring. Dank en hulde aan het ‘team Benjaminse’.

Tot slot: Ik raad iedereen aan die de tocht wil maken het boekje van Paul Benjaminse aan te schaffen. De kaartjes in het boekje met de tips voor bijvoorbeeld overnachtingen zijn heel goed. Ik had een Garmin die het geheel ondersteunde. De deelkaartjes van Paul Benjaminse in het boek zijn zo goed dat je eigenlijk bijna nooit hoeft af te stappen (veel fietstijd te besparen) als je de kaartjes op je stuurtas hebt. En bovendien: de route verloopt via fietspaden en autoluwe wegen wat de fietservaring de moeite waard maakt.


Beste Paul,

Van 5 mei tot 23 juni 2011 fietsten wij, Marc (72 jr) en Nellie (58 jr) onbegrensd naar Rome volgens jouw routebeschrijving, inclusief Groene variant door de Po-vlakte. Het was een fantastische tocht!! Mooi, afwisselend, veel fietspaden, en over het algemeen voor ons goed te doen, al was het soms pittig. In Italie hadden we tijd om Florence, San Gimignano, Siena en Rome goed te bekijken. Vooral van Toscane hebben we enorm genoten. Geweldig bedankt dat je de route zo uitvoerig en duidelijk beschreven hebt! Als we iets tegenkwamen dat voor anderen van belang zou kunnen zijn hebben we het opgeschreven. In de bijlage staan al deze opmerkingen.

Nogmaals veel dank,

Nellie en Marc


Beste Paul,

wij hebben jouw route al eens eerder gefietst, en besloten nu een klein stukje te gebruiken (we fietsen met Bikeline een Saarlorlux rondje, en dan een lusje door de Elzas: eerst de vlakke doorsteek naar de Vogezen en dan vanaf Scherwiller over de Col du Donon weer terug richting Mittersheim/Rhodes.) Dit was toch wel het mooiste en meest autoluwe gedeelte van onze fietsvakantie!

In de buurt van Metz (van jouw route af) kwamen we via een weggetje per ongeluk op een boerenerf, terwijl de Bikeline kaart aangaf dat de weg doorliep. Dat hebben we geweten, wij zijn aangevallen door een loslopende hond. Mijn vriend is gebeten. Gelukkig viel uiteindelijk alles mee, en heeft de Gendarmerie ervoor gezorgd dat we weten dat de hond niet ziek en wel ingeent was. Het ziekenhuis was ook zeer behulpzaam. In ieder geval een waarschuwing voor iedereen: fiets nooit een erf op...(en zeker niet in Noord-Frankrijk).

Met vriendelijke groet,

Karin


Geachte Heer Benjaminse,

Op de eerste plaats mijn complimenten voor de zorgvuldigheid waarmee uw route is beschreven. Een buitengewoon mooie tocht die ik helaas onverwacht moest afbreken in Cremona. Ik ben zeker van plan de tocht tot Rome later te vervolgen.


Hallo Paul,

Vorige maand heb ik het ‘Toscane’-traject van uw route gefietst. Werkelijk schitterend was dat, wat een uitzichten. Gelukkig waren de temperaturen nog niet zo heet. Voor de rest was het een onvergetelijke vakantie. Hierbij nog enkele foto’s bijgevoegd van deze memorabele tocht.Met vriendelijke groeten, Kees de Vrieze


Wij hebben in september onze fietstocht naar Rome afgemaakt, gestart in Chur, waar we vorig jaar gestopt waren. Heerlijke weken gehad, genoten van de mooie route en van 3 dagen Rome. Wij gaan weer plannen maken voor volgend jaar.

hartelijke groet,
George en Annie van Lieshout


Wij zijn twee jaar geleden via jouw route naar Rome gereden. Die route was minder zwaar, maar wel afwisselender. We hebben zeer genoten!

Dries Linssen


In september 2009 fietsten mijn man en ik van Maastricht naar Straatsburg. Een prachtige tocht die ons zin gegeven heeft om dit zeker opnieuw en nog meer te doen. We hebben nauwgezet opgetekend alles wat we tegenkwamen. Hieronder geef ik dan een overzicht. Misschien zijn er toekomstige fietsers die er nut kunnen van hebben. (zie verder de aanvullingen)

Vriendelijke groeten Annie Jacquemyn en Jan Aerts Turnhout, België


Van 11 juli tot 3 augustus hebben wij uw fietsroute gevolgd van Echternach (Lux) tot Firenze – Lucca – Pisa. De wegaanduidingen zijn nog steeds up-to-date, enkele niet noemenswaardige punten uitgezonderd.Wij beperken ons hierna tot enkele opmerkingen.(zie verder aanvullingen) Tot slot: dit was onze eerste fietsreis en het is ons enorm bevallen. Wij danken u voor uw aandeel daarin.

Ivan en Krista Jennes,
Aarschot, België


In ieder geval hebben wij 15 dagen zeer genoten van deze gevarieerde route. De GPS route was een een grote aanwinst.

Met vriendelijke groeten Georgy Scardijn.


De route was erg mooi en goed te volgen, mijn complimenten!


Jaap en Maaike Lagendijk:
Wat mij ook opviel was dat de mensen die langs de route wonen inmiddels gewend zijn aan die Hollanders op weg naar Rome. Toen ik vanwege de regen rechtdoor fietste om onder een afdak te schuilen kwam van de overkant een man aanlopen om te zeggen dat ik honderd meter eerder linksaf had moeten slaan ;-)) Je hoeft je routegids maar te voorschijn te halen en je krijgt meteen een blik van herkenning!


Paul,

... Een van de twee toevallig passerende nederlandse plezier boten die ik eerder op het goeie deel van het fietspad had ingehaald, heeft me met fiets en al over gezet. Dat is een van de hele positieve belevenissen die ik heb meegemaakt. Overigens schitterende route, heb er veel plezier aan beleefd en ik ben bang dat ik nu ook gegrepen ben door de reisfietserskoorts.

Groet, Joost


Beste Paul,

Van 1 mei tot en met 28 mei ben ik (grotendeels alleen) van Amsterdam naar Rome gefietst langs de door jou beschreven route. Een fantastische ervaring! Veel dank daarvoor. Zie http://fietsennaarrome.wordpress.com voor het reisverslag.

Met vriendelijke groet,

Dries Bartelink


Vorig jaar naar Rome geweest aan de hand van jullie route en Fantastische reis gehad!


Hoi Paul,

Wij hebben een stukje geschreven om op de website te zetten! Succes met jullie boekjes, ze zijn echt geweldig!!

In 2007 hebben wij in de maand juli de reis naar Rome gemaakt met drie vrienden. Op de wielrenfiets met BOB-trailer hebben we binnen veertien dagen de route gereden via de Splugenpas en Florence. Ondanks dat we verschrikkelijk veel pech hadden met het weer tot aan de grens Zwitserland-Italië was het een geweldige ervaring. De route was duidelijk en bracht ons langs de mooiste plekjes. Het eerste gedeelte van de reis was ongetwijfeld mooier geweest als de wereld er minder grijs en grauw had uitgezien, maar des te beter was het in Italië! Weinig wind op de Po vlakte en iedere dag een heerlijk zonnetje! In de dorpjes die wij passeerden trokken we veel aandacht. Toscane en de Apennijnen waren erg warm, maar als je je daar op instelt valt het allemaal erg mee! Het euforische gevoel als je over de brede straten in Rome richting het Colosseum fiets is onbeschrijfelijk. Een aanrader voor iedere fietsliefhebber!

Een leuke anekdote van deze reis en enkele foto's zijn te vinden op onze internetsite:
http://www.jasper-digitaal.nl/Verhalen/rome.php

Jasper, Peter en Gert Jan


Geachte heer Benjaminse,

Dit jaar "deden" mijn collega en ik uw Rome fietstocht voor de 2e week. (2008 plan was om steeds één week te rijden en dan maar zien over hoeveel weken = jaren we in Rome aankomen.) Startplaats nu was Vianden en we eindigden in Colma om daarvandaan met de trein terug naar Vianden te gaan (auto daar op een camping geparkeerd).

Het eerste jaar was fantastisch. Weinig fietservaring a la zo'n trektocht met tentje etc. De route was direct vanaf de eerste meters (Ik begon in Alphen aan den Rijn met een eigen route naar m'n collega in Rotterdam; vandaaruit reden we uw route naar Maastricht.) helemaal goed.. En dit bleef zo iedere dag opnieuw. Zonder haast, vooral in het moment zitten, op tjd naar een terras en stoppen als het moment daar was. En maar zien wat er komen gaat. Niets dan lof voor de hele opzet.

Afgelopen jaar waren we benieuwd hoe we het nu, als tweedejaars, zouden ervaren. Meer van hetzelfde of weer als het eerste jaar? Het werd deze laatste optie: iedere dag weer helemaal goed met alles erop en eraan. meest memorabel was de Col de Donon op in de naderende avondschemer met nog net droog toen we omhoog gingen en toen vanaf het hoogste punt in harde regen gewoon gevaarlijk koud naar beneden. Camping in Schirmeck bleek niet meer in bedrijf te zijn en zo belandden we verkleumd en wel op de camping in Rothau ...... geen open receptie meer maar we konden de tentjes in het donker goed neerzetten en even op verhaal komen in een soort blokhut met tafelvoetbal voor de jeugd.

Hier en daar maakten we een aantekeningen bij de route om die ooit nog eens naar u toe te sturen om het allemaal nog beter te maken maar van terugvinden en er werk van maken kwam tot nu toe niets. Hoeft ook eigenlijk niet. Het is uitstekend zo.

Ja, heel mooi en aan u bij deze een bedank om ooit aan deze beschrijvingen begonnen te zijn. De kaartjes zijn een lust voor het oog en de beschrijvingen zijn goed. M'n collega heeft het originele boekje met de kaarten en ik rijd erachter met leesbrilletje op en kopietjes van de beschrijvingen op de kaartsuurhouder.

Volgend jaar is de start bij Colmar en dan zien we wel weer verder. We mogen dan weer een week rijden en zien er nu al naar uit. Boekje deel 2 ligt inmiddels al te wachten om gebruikt te gaan worden.

Hartelijk dank, met vriendelijke groet,

Wim Debets


Beste Paul Benjaminse

Ik heb met veel plezier, en in wel te verstaan: Vijftien en halve dag, de Benjaminse route gefietst met exact 2100 kilometer op de teller Maastricht-Rome (hier en daar iets verkeerd gereden tijdens de laatste 350km. Het overgrote deel van mijn plezier heeft gelegen in en tijdens deel 1 & 2 middels de van de site gedownloade ondersteuning van een GPS-Track.

Mijn complimenten voor deel 1 en 2 van de routeboekjes en zo ook voor de energie die in een dergelijk project zijn gaan zitten! Beste Paul, BEDANKT fijn dat er mensen zijn die zich willen inzetten voor een dergelijk project waar nog vele mensen van zouden kunnen genieten en waarschijnlijk ook nog daadwerkelijk van gaan genieten!

Hartelijke groet John van Lingen, Harderwijk


Beste Paul,

Ik heb de route Maastricht-Rome in 1 ruk uitgefietst. (19 dagen) Ik had de drie boekjes gekocht, maar ditmaal volgde ik de route via GPS (de eerste maal) Ik was er zeer tevreden van, en eerlijk gezegd beviel het me zo beter. Ik las de boekjes 's morgens of 's avonds voor aanvullende informatie. De GPS was een zeer handig hulpmiddel. Je route was zeer mooi. De link naar de foto's mbt tocht Maastricht-Rome (fraaie foto’s, PB):
http://picasaweb.google.com/albuben/FietstochtMaastrichtRomeJuli20091953Km?feat=directlink

(Ben Albu)


Beste Paul,

We hebben een fantastische reis gehad.We zijn in Basel gestart. Door Zwitserland was erg leuk. We zijn van Thusis naar St. Moritz met de trein gegaan. Geweldig. Daarna op defiets naar Maloja. Vandaar met de postbus naar Chevienna. Een prachtige busrit, ook omdat de bus steeds van de weg ging en dan door de dorpjes reed. Voor de rest alles gefietst. Het fietspad langs het kanaal is inderdaad helemaal goed, wij kwamen niet op het boerenerf uit. We zijn bij nader inzien toch niet naar Firenze gefietst, maar in Pestoia gebleven en vandaar uit met de trein naar Firenze geweest. Daarna verder gefietst naar Vinci. Inmiddels is in Lucca een kleine camping (m.n. voor campers, maar met een tentje ook prima) aan de Serchio. Volgens ons is de route ook aan deze kant (stadskant) van de stroom te fietsen (hebben we niet gedaan) We zijn vanuit Livorno met de trein naar den Bosch gegaan Al met al een geweldige vakantie.

Hartelijke groet,
Wiecher en Joke


Beste Paul,

Van 21 mei tot en met 23 juni hebben mijn vrouw en ik gefietst vanuit Hillegom naar Rome aan de hand van jouw boekjes. Voor ons was het de eerste keer dat we een dergelijke tocht deden. Het is een werkelijk schitterende en boeiende reis geworden, waarin elke dag anders was en we onwijs genoten hebben.
Voor een uitgebreid verslag verwijs ik je naar: www.lexenlia.waarbenjij.nu

Met vriendelijke groet,
Lex Warmerdam


Hallo Paul,

Graag wil ik je nogmaals bedanken voor de mooie route en de steun die je ons onderweg hebt verleend. We hebben genoten van de vele, vele kilometers rustige wegen en je duidelijke beschrijving daarvan. De route was af en toe zwaar; flinke tegenwind op de saaie Po-vlakte en de steile klimmetjes in Toscane bij een temperatuur van 35 gr. Maar ook toen was het genieten, van de prestatie en de ontspanning. Je bent een met het landschap. Je hoofd raakt geheel leeg en ontspannen, geen ruimte voor diepzinnige overdenkingen. hoogtepunt van de reis vond ik de afdaling na de Splugenpas. 40 km. afdalen. Alleen je remmen gebruiken, niet hoeven te trappen, goed geconcentreerd en de senatie voelen van de versnelling van je fiets als je even niet remt! Nogmaals bedankt voor het toezenden van de pagina's uit de derde uitgave van boekje 3. Ze hebben ons geholpen om even weer op verhaal te komen. Sjaak Groeneveld

PS. Hier is de link naar onze site:
www.wilmasjaakrome.reismee.nl


Van eind april tot eind mei hebben wj de route naar Rome gefietst, het was TOP. Heerlijk om de verschillen in de wakker wordende natuur te zien, langs allerlei rivieren en dorpen te fietsen. We hebben genoten, dus bij deze bedankt!!


Afgelopen zomer, laatste twee weken van augustus, hebben wij deel 2 van de route Maastricht naar Rome gefietst en het is een prachtige tocht. Het boekje maar zeker ook de GPS is een zeer goede aanvulling geweest, zonder dat hadden we nooit zulke prachtige weggetjes gevonden.


Allereerst de complimenten voor de prachtige route. We hebben genoten en zijn geen enkele keer verkeerd gereden en dat is te danken aan de goede route.


Medio juni 2007 fietste ik wederom de Splugenpas op weg naar Italie en de verbeteringen waren spectaculair. Geen geiten, koeien en paarden meer op de weg, een prima grotendeels vernieuwd wegdek, sommige tunnels een beetje verlicht, goed befietsbare galerijen, en veel extra vangrail, kortom het was een genot om heerlijk af te dalen naar Chiavenna.


Na 2 jaar geleden van Maastricht naar Bazel te zijn gefietst zijn we op 21 mei de tocht van Bazel naar Rome begonnen waar we na 17 dagen aankwamen. Het was weer een fantastische ervaring, mooie routes en afwisselend landschap. De kaartjes en beschrijvingen zijn een compliment waard.


Vorige maand Maastricht - Rome gefietst samen met mijn vrouw. Fabelachtige super sprookjestocht, Europa lijkt een groot sprookjesbos. Drie weken over gedaan. 2050 km op de teller.


Je wordt na een paar dagen vanzelf een geoefend fietser. Tentje mee en hoofdzakelijk wild gekampeerd. Af en toe een goed hotel. Zo kun je perfect je eigen tempo en afstand bepalen. Terug met RyanAir naar Eindhoven voor €0,01 plus €12 voor de fiets. Eén lekke band gehad. 23 Augustus vertrokken en alleen maar mooi weer gehad en veel wind in de rug. Tocht is knap uitgezet. We hebben de smaak wel te pakken. Graag meer routes en boekjes.


Over de route ben ik zeer te spreken. Een mooie route die goed te doen is, zelfs als je van te voren nog niet zo veel kilometers in de benen hebt.


Wij hebben onlangs de fietstocht naar Rome volbracht. Het was een hele belevenis!


Met héél veel plezier hebben we enkele weken geleden de route Maastricht-Basel gefietst. Graag willen we u complimenteren met de prachtige beschrijving.


De route op zichzelf is mooi en is erg verschillend van omgeving, wat het afwisselend maakt.


Geachte heer Benjaminse,

Met plezier wil ik u attenderen op mijn boek 2044KM, zopas uitgegeven door Elmar in Delft. Hierin vertel ik hoe ik met mijn blinde vriend Klaas van Vlaanderen aan de hand van uw fietsroute naar Rome op een tandem naar de eeuwige stad ben gefietst. Een lezer van mijn boek bracht mij op het idee om u hierover te informeren, Wellicht vindt u het een lezenswaardig "helden"verhaal.

U kunt natuurlijk contact zoeken met uitgever Elmar, u kunt zo u hieraan de voorkeur geeft, het boek bij mij bestellen.

Ik zie u reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet
Wout de Lange

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Rome
Rome
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS