Fietsgids: Mooiste fietsroute naar Rome
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Fietsroute Rome – Deel 2 - Basel - Florence

Overzichtskaart Rome Deel 2 Omschrijving
In het tweede deel van de route naar Rome gaat de route vanaf Basel eerst door het dal van de Rijn en het kleinere dal van de Thur naar de Bodensee. Vanaf de Bodensee volgt de route de fietspaden door het Rijndal waarbij de route ook een klein stuk Oostenrijk en Liechtenstein doorkruist. Na Chur gaat de route over de fraaie Polenweg naar Thusis aan de voet van de Alpen. In Thusis kan men kiezen. Wie van klimmen houdt, gaat door de kloof van de Via Mala omhoog naar de Splügenpas. De klim gaat trapsgewijs in drie delen omhoog, dus je kan steeds weer op adem komen voordat je het volgende deel doet. De Splügenpas is mooi en een van de rustigste passen over de Alpen. De pas is open van mei tot oktober.

Voor wie minder van klimmen houdt, of als er boven nog sneeuw ligt, die kan vanaf thusis de mooiste spoorlijn van Europa nemen naar Samedan en St. Moritz. Daar kan men verder afdalen naar de Maloja of men stapt over op de trein over de Berninapas naar Tirano, het meest spectaculaire treintraject. De Bernina kan men ook per fiets afdalen. De route over de Splügenpas en de Maloja komen samen in Chiavenna, waarna een fietspad langs de rivier naar het meer van Como voert. Wie de route over de Bernina-pas doet kan vanaf Tirano verder fietsen over een nieuw fietspad door de Valtellina naar het meer van Como. De Valtellina is een mooi dal met bijzondere wijngaarden, steil tegen de bergen aangelegd.

Halverwege het Comomeer steekt de route met een pontje over naar Bellagio. Vanaf het einde van het meer bij Lecco loopt een fietspad langs de rivier de Adda. Hierbij kom je ook langs de waterwerken van Leonardo da Vinci. Vanaf het pontje dat aan hem wordt toegeschreven kan men ook weer kiezen voor een bezoek aan Bergamo of een rustiger route om de stad heen. Hierna loopt de route langs het meer van Iseo door het golvende landschap van de Franciacorta met kastelen en abdijen naar Brescia. Vanaf Brescia gaat de route langs Desenzano aan het Gardameer naar het dal van de Mincio. Hier langs loopt een fietspad tot in het centrum van de historische stad Mantova. Ook na Mantova fietst men tegenwoordig vrijwel geheel over fietspaden naar Modena en verder omdat de route ook is opgenomen als traject van Eurovelo.

Na Modena volgt men eerst het fietspad over het oude spoorbaantje naar Vignola waarna de route de laagste doorsteek van de Appenijnen neemt. De route biedt fraaie uitzichten over het weidse landschap. Dan daalt de route af naar Pistoia, de eerste stad in Toscane met een prachtig middeleeuws plein. Na Pistoia kan men weer kiezen. De hoofdroute gaat naar San Gimignano, de stad met de torens in het hart van Toscane. Daarmee heeft men een mooie aansluiting op het vervolg naar Rome, waarbij men minder hoeft te klimmen door Toscane. De andere route voert naar Florence om deze stad over een fietspad langs de Arno binnen te gaan. Een andere zijtak voert naar Lucca, voor iedereen die verder wil fietsen naar Pisa en Livorno. Andersom is dit ook de makkelijkste stijging door de Appenijnen.

Deze route is door vrijwel heel Zwitserland bewegwijzerd. In Italië is deze route ook voor het grootste deel bewegwijzerd. Van Chiavenna en door de Valtellina naar het Comomeer en vanaf Palazzolo bij Bergamo via Brescia en Mantova naar Modena en Vignola.

Op deze site vindt u ook de zijtakken naar Milaan als ook de oude iets kortere route door de Po-vlakte.


Route-gegevens

Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 8e druk, 2024
ISBN: 9789077899137
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 140
Aantal detailkaarten: 68, schaal 1:100.000 (Zwitserland), 1:150.000 (Italië)
Aantal stadskaarten: 12, schaal varieert

Afstand: 950 km. Basel - San Gimignano of 920 km. Basel - Florence
Aantal kilometers autovrij: Meer dan 400 km. (inclusief varanten meer dan 500 km)
Moeilijkheidsgraad: Tot aan de voet van de Alpen bij Thusis makkelijk. Daarna keus over mooie Splügenpas of makkelijk met treintje omhoog naar St. Moritz en afdaling via Malojapas of Berninapas. Na Po-vlakte volgt de laagste doorsteek van de Appenijnen met slechts matig klimwerk.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 23,50
Als e-book: € 14,95




Voorbeeldkaarten Deel 2
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen



Oude route door de Po-vlakte
De oude route door de Po-vlakte is wat korter (50 km), maar is wat saaier en kent minder voorzieningen. We geven deze hieronder toch mee voor wie vlak wil fietsen en graag Cremona en Sabbioneta wil zien. Deze bijlage kunt u hier gratis downloaden:
Rome2-Druk4-Po-vlakte.pdf


Overzichtskaart Routevariant Rome 2


Voorbeeldkaarten Valtellina
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen



Zijtakken Deel 2
De variant via Lodi is door ons hier als mogelijke zijtak opgenomen. De afstand is weliswaar iets langer (10 kilometer) , maar je fiets grote delen over volledig vrijliggende fietspaden. Landschappelijk is de route niet veel anders dan de hoofdroute. Je fietst voornamelijk door akkers en weilanden. Ook voor een keuze tussen Lodi en Crema heb ik geen voorkeur. De kaartbladen zijn hier zonder aanwijzingen meegeleverd. De route is redelijk goed te volgen.

Overzichtskaart zijtakken:


Download hier de zijtakken:
Milaan (102 KB)
Lucca - Pisa - Livorno (1,1 MB)

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Rome
Rome
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS