Fietsgids: Mooiste fietsroute door Midden-Europa
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Piemonte
Rivièra
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Deel 0
De fietsroute door Midden-Europa

Omschrijving fietsgids met fietsroute Midden-Europa


Deze route verbindt Praag met de Middellandse Zee. De prachtige historische stad Praag is vanuit Nederland te bereiken per trein, zij het tegenwoordig met wat meer overstappen. Nadat u de stad doorkruist heeft per fiets, voert de route eerst door golvend heuvelland naar de fraaie stadjes in Zuid-Bohemen, Ceske Budejovice en Cesky Krumlov. Na Cesky Krumlov volgen de hogere heuvels van het Boheemse Woud en deze zijn qua zwaarte vergelijkbaar met de Ardennen. Vanuit het dal van de Moldau klim je omhoog naar het grensgebied van Tsjechië en Oostenrijk met uitgestrekte wouden en weidse vergezichten. Over de grens blijft het eerst wat klimmen en dalen voordat je helemaal afdaalt naar de Donau. Met een veerbootje steekt men de brede rivier over. Vervolgens volgt de route de fietspaden langs de Enns naar het stadje Enns en het zeer fraaie Steyr. Verder stroomopwaarts kom je in het bijzonder mooie Nationaal Park van de Kalkalpen. Dit gebied is nauwelijks bewerkt door mensenhand, omdat het decennialang het exclusieve jachtterrein was van de Oostenrijkse regering. Het water uit de rivieren kan je zelfs drinken. Er gaat een fietspad langzaam omhoog naar een pasje toe met prachtig uitzicht. Na het park blijft de route de Enns volgen, ook al gaat de route hiervoor wel af en toe langs de dalwand omhoog. De natuur blijft mooi. Bij Selzthal fietst men weer vlak. Men kan hierna ook terug naar Salzburg (gids Salzburg - Venetië). Omdat het deel tot Selzthal eigenlijk het zwaarste deel van de route is, kan je er ook voor kiezen om in Salzburg te beginnen en hier in Selzthal verder te gaan.

De route doorkruist de Oostenrijkse Alpen over een relatief lage pas (op 849 meter), gevolgd door nog een lage pas die naar Karinthië voert. In het zuiden van Karinthie bij de Drau splitst de route zich in de tak naar Venetië en een tak naar Istrië. De tak naar Venetië volgt de de Drau stroomopwaarts en sluit in Villach aan op de route vanuit Salzburg naar Venetië (zie ook de gids Salzburg-Venetië: Midden Europa deel 2). De route naar Istrië voert zuidwaarts over de Karawanken naar Slovenië. De route gaat over een echte pas, de Seebergsattel. Het is een aangename pas om te klimmen, weinig verkeer en op een kilometer na, met wat meer inspanning, gaat het eigenlijk heel geleidelijk omhoog. Daarna daalt het af naar Kranj aan de Sava. Wie wil kan hierna afslaan naar de hoofdstad Ljubljana of via Bled naar de Julische Alpen bij Tolmin richting Italië (Midden-Europa 2). De hoofdroute gaat na Kranj eerst door lager heuvelland zuidwaarts voordat de route het Karstgebergte bereikt. Na het hoogste punt daal je af door de bossen naar het fraaie kasteel van Predjama, een echte roversburcht, genesteld in de rotsen. Over de plooien van het Karstgebergte daal je steeds verder af naar zee. Men kan daarbij kiezen voor een mooie tocht door het binnenland van Istrië naar Porec in Kroatië of een kortere route naar Piran aan de Sloveense kust. Vanuit beide plaatsen kan je in vanaf het voorjaar met de boort naar Venetië.

Samen met de gids Salzburg-Venetië kan men een prachtige ronde maken door de bergen van Oostenrijk, Slovenië en het noordoosten van Italië, die ook langs de kusten van Istrië gaat.

Herdruk Midden-Europa 1
De gids voor Midden-Europa 1 is momenteel in herdruk. Omstreeks 15 april komt de nieuwe editie met vele uitbreidingen in Oostenrijk en op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije.


Overzichtskaart
(klik op de kaart voor de volledige weergave)
Overzichtskaart Rome Deel 1


Route-gegevens

Fietsroute Midden-Europa
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 1e druk, 2012
ISBN: 9789077899007
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 96
Aantal detailkaarten: 44, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 13, schaal varieert

Afstand: Praag – Porec 935 km, Praag – Villach 760 km, Praag – Venetië 1032 km
Aantal kilometers autovrij: ± 300 (Porec) of 450 (Venetië) kilometer
Moeilijkheidsgraad: Doorgaans makkelijk met enkele meer pittige beklimmingen in Zuid-Bohemen. Voor de route naar Porec klimt men door de Karawanken (goed te doen) en nog vier km door het Karstgebergte.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 19,50Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Midden-Europa
Midden-Europa
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS