Fietsgids: Mooiste fietsroutes naar Ierland
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Piemonte
Rivièra
Zilverroute
Provence
Ierland
Griekenland
Venetië
Midden-Europa
Deel 0
Fietsgids met fietsroute:
De Groene ronde door Ierland


Omschrijving fietsroute Ierland


Een reis naar Ierland, waarvan iedereen denkt dat het daar altijd regent, kan een verrassing zijn als je door zonovergoten valleien oneindige vergezichten tegemoet gaat. Natuurlijk kan het de volgende dag regenen, maar de indrukwekkende landschappen blijven. Ierland is altijd door mystiek omgeven en de verhalen en legendes leven voort, zowel in boekvorm als in de muziek. Maar aan de oorsprong van die mystieke beleving ligt het landschap. De hoge bergen, met de woeste hemel daarboven, waar een straal zonlicht de heuvelflanken belicht of de wolken doet weerspiegelen in het water van een meer. De dalen die gevuld met ochtendnevel door de bossen je in alle stilte vermeende elfen doet zien, of was dat nou een vuiltje op mijn bril? Sprookjes bestaan niet, maar in Ierland kan je ze wel allemaal beleven. Bij de beklimming van een pas in het zuiden tijdens een regenbui met windvlagen, had ik het gevoel Mordor binnen te gaan. De wind guurde door de smalle pas, en overal gutste water uit de spleten van de aarde. Natuurlijk was het even afzien, tegen die wind, maar het was prachtig. Bovendien was de regen niet koud en verdampt alles snel onder een weelderige vegetatie in de lagere delen. Groen is dit land, in alle mogelijke schakeringen, van het bleekgrijze van de bergen zoals bij Connemara, of het heldergroen van de weiden op de heuvels, de donkergroene bossen bij Wicklow met hoge varens en bezaaid met mos. Maar geel is de brem, vaalgeel de veenlandschappen met het bruin van de turf die ligt te drogen en bijna overal groeit als rode tint de fuchsia.

Een rondrit van 1300 kilometer door de mooiste delen van Ierland. Vanaf Belfast in Noord-Ierland voert deze route over bewegwijzerde paden en wegen door de heuvels van de Sperrins naar Enniskillen. Op de grens met de Republiek wordt het landschap woester en spannender. Bij Sligo komt men aan de Atlantische kust. Hier fiets men onderlangs de Benbulben, waar ook het graf van Yeats ligt. Na Sligo zet de route koers naar Westport en Connemara. Dor de Connemara volgen we tegenwoordig een bewegwijzerde route die je door de prachtigste landschappen meeneemt met onder meer uitzicht op de Mount St. Patrick. Vanaf de sprookjesachtige landschappen van Connemara kan men naar de ruige Aran-eilanden of via het bruisende Galway. Beide routes komen weer samen in The Burren, wederom een van de fascinerende gebieden van Ierland. Over verstilde wegen, met een veerpont over de Shannon, langs verlaten abdijen en 'Round towers' bereikt men Tralee, toegangspoort tot het Zuiden. Hier kan men een uitstap maken naar het mooie schiereiland Dingle, maar je kan ook gelijk door over een van de mooiste trajecten van Kerry, de spookachtige Ballybeamapas. Nog een heuvelrug verder daalt men af naar Glengariff aan de Bantry Baai. Hier komt men in het subtropische deel van Ierland, waar een bezoek aan de weelderige tuinen van Garnish Island eigenlijk een must is. Van Glengariff naar Cork steekt de route binnendoor over de makkelijke Cousane-pas om daarna over kleine wegen deze leuke stad te naderen. Cork verlaat men over een mooi fietspad op een oude spoortraject. Na een overtocht met een veerpont fietst men verder naar Midleton, thuisbasis voor de Jameson Whiskey-distilleerderijen. Hierna gaat lekker plat door de kustvlakte naar de badplaats Youghal. Vanaf Youghal duikt de route weer het weelderige groene Ierland in langs de Blackwater River en het mooie plaatsje Lismore, met een fraai kasteel. De kunst van het routemaken is niet de heuvels ontwijken, maar de mooiste en makkelijkste wegen er doorheen te vinden. Dat weggetje voert langzaam omhoog door de Knockmealdown Mountains, met prachtige uitzichten. aan de andere zijde daal je af naar het dal van de Suir, waaraan de sfeervolle plaatsjes Clonmel en Carrick-on-Suir liggen. Vanaf New Ross voert de route evenwijdig aan de heuvels en door vriendelijk ogende dalen naar de Wicklow Mountains. Aan de voet daarvan liggen de mystieke overblijfselen van de kloostergemeenschap Glendalough. Nevelige dalen, watervallen, overwoekerde bossen en bergmeren kun je zien op de weg die langzaam omhoog voert naar de Sally Gap bij het hoogste punt. Hierna daal je af naar het bruisende leven in de hoofdstad Dublin. Wat kan een Guinness dan goed smaken.


Uitbreiding
De Groene Ronde is nu uitgebreid met een routenetwerk door Donegal maar ook andere delen van Ierland. Rondom Donegal loopt nu de bewegwijzerde EuroVelo 1 die zoveel mogelijk ook de Wild Atlantic Way volgt, maar dan over rustige fietsweggetjes. Donegal is een prachtig gebied en een aanwinst voor een prachtige reis door Ierland.

In het zuiden is ook een nieuwe tak toegevoegd die veel mooier en geleidelijker door het landschap trekt. Donegal en het zuiden bij Waterford vindt men als pdf bij de aanvullingen. Andere varianten zijn in voorbereiding.


Special Achievement Award
Op donderdag 26 november heeft de Irish Tourist Board aan Paul Benjaminse de Special Achievement Award uitgereikt voor het openleggen van 1300 km stille landweggetjes in Ierland op de “Groene Ronde van Ierland’. Het is natuurlijk geweldig leuk om deze prijs te mogen ontvangen en dit stimuleert ook weer om de Groene Ronde van Ierland aan te vullen met nieuwe kleine leuke fietswegen. Dit zal dan voornamelijk in County Donegal en Mayo betreffen, maar ook de weg daar naar toe via Derry door de Sperrins lijkt een leuke uitdaging.


Overzichtskaart
(klik op de kaart voor de volledige weergave)
Overzichtskaart Ierland


Route-gegevens

De Groene ronde door Ierland
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 1e druk, april 2009
ISBN: 9789077899083
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 104
Aantal detailkaarten: 61, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 7, schaal varieert

Afstand: 1360 km. (kan in meerdere kleinere tochten verdeeld worden).
Moeilijkheidsgraad: voor het grootste deel makkelijk. Op de hoofdroute zijn slechts zes plekken waarop over korte afstand meer geklommen moet worden.
Veiligheid: 35 kilometer over vrijliggende fietspaden, 1245 kilometer over doodstille plattelandsweggetjes en 90 kilometer over regionale wegen met matig verkeer.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 19,50Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Ierland
Ierland
Overzichtskaart
Gratis Traject
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS