Fietsgids met fietsroute:
De Groene ronde door Ierland
Omschrijving fietsroute Ierland
Een reis naar Ierland, waarvan veel mensen denken dat het daar altijd regent, blijkt een verrassing zijn als je door zonovergoten valleien oneindige vergezichten tegemoet gaat. Natuurlijk kan het de volgende dag regenen, maar de indrukwekkende landschappen blijven. Ierland is altijd door mystiek omgeven en de verhalen en legendes leven voort, zowel in film, boek als in de muziek. Maar aan de oorsprong van die mystieke beleving ligt het landschap. De hoge bergen, met de woeste hemel daarboven, waar een straal zonlicht de heuvelflanken belicht of de wolken doet weerspiegelen in het water van een meer. De dalen die, gevuld met ochtendnevel tussen de bomen, je in alle stilte vermeende elfen doet zien, of was dat nou een vuiltje op mijn bril?
Sprookjes bestaan niet, maar in Ierland kan je ze wel allemaal beleven. De bergen en meren van Kerry zijn schitterend bij mooi weer. Echter bij de beklimming van een pas tijdens een regenbui met windvlagen, had ik het gevoel Mordor binnen te gaan. De wind guurde door de smalle pas, en overal gutste het water uit de spleten van de aarde. Natuurlijk was het even afzien, tegen die wind, maar het was prachtig. Bovendien was de regen niet koud en verdampte alles snel onder een weelderige vegetatie in de lagere delen.
Groen is dit land, in alle mogelijke schakeringen, van het bleekgrijze van de bergen zoals bij Connemara, of het heldergroen van de weiden op de heuvels, de donkergroene bossen bij Wicklow met hoge varens en bezaaid met mos.
Maar de brem is knalgeel, en vaalgeel zijn de veenlandschappen met het bruin van de turf die ligt te drogen en als enige rode tint groeit overal de fuchsia en de rhododendron.
Een rondrit van 1300 of 1700 kilometer door de mooiste delen van Ierland. Vanaf Belfast in Noord-Ierland voert deze route over bewegwijzerde paden en wegen door de heuvels van de Sperrins naar Enniskillen. Op de grens met de Republiek wordt het landschap woester en spannender. Bij Sligo komt men aan de Atlantische kust. Hier fiets men onderlangs de Benbulben, waar ook het graf van Yeats ligt. Na Sligo zet de route koers door Mayo naar Westport en Connemara. Door de Connemara volgen we tegenwoordig een bewegwijzerde route die je door de prachtigste landschappen meeneemt met onder meer uitzicht op de Mount St. Patrick. Vanaf de sprookjesachtige landschappen van Connemara kan men naar de ruige Aran-eilanden of naar de bruisende stad Galway. Beide routes komen weer samen in The Burren, wederom een van de fascinerende gebieden van Ierland. Over verstilde wegen, met een veerpont over de Shannon, langs verlaten abdijen en 'Round towers' bereikt men Tralee, toegangspoort tot het Zuiden. Hier kan men een uitstap maken naar het mooie schiereiland Dingle over de schitterende Connor’s Pass en gevolgd door de fascinerende Slea Head Drive. De hoofdroute gaat door over een van de mooiste trajecten van Kerry, de spookachtige Ballybeamapas. Na het levendige Kenmare volgt de Healy Pass en daalt men af naar Glengariff aan de Bantry Baai. Hier komt men in het subtropische deel van Ierland, waar een bezoek aan de weelderige tuinen van Garnish Island eigenlijk een must is. Van Bantry naar Cork volgt de route nu ook de kustlijn, langs mooie baaien met leuke stadjes als Kinsale. Men kan ook de route binnendoor nemen om over kleine wegen de leuke stad Cork te naderen.
Cork verlaat men over een mooi fietspad op een oude spoortraject. en bij de pont komen de routes weer samen. Hierna gaat het lekker plat door de kustvlakte naar de badplaats Youghal. Vanaf Youghal duikt de route weer het weelderige groene Ierland in langs de Blackwater River en het mooie plaatsje Lismore, met een fraai kasteel. De kunst van het routemaken is niet de heuvels ontwijken, maar de mooiste en makkelijkste wegen er doorheen te vinden. Dat weggetje voert langzaam omhoog door de Knockmealdown Mountains, met prachtige uitzichten. aan de andere zijde daal je af naar het dal van de Suir, waaraan de sfeervolle plaatsjes Clonmel en Carrick-on-Suir liggen. Een nieuwe route voert vanaf Dungarvan over het langste fietspad van Ierland, de Waterford Greenway. Iets boven Waterford komen de routes samen en leiden door een van de mooiste bosrijke gebieden rondom Inistoige.
Langzaam stijgt het door de heuvels en door vriendelijk ogende dalen naar de Wicklow Mountains. Aan de voet daarvan liggen de mystieke overblijfselen van de kloostergemeenschap Glendalough. Nevelige dalen, watervallen, overwoekerde bossen en bergmeren kun je zien op de weg die langzaam omhoog voert naar de Sally Gap bij het hoogste punt. Hierna daal je af naar het bruisende leven in de hoofdstad Dublin. Wat kan een Guinness dan goed smaken.
Uitbreiding door Donegal
De Groene Ronde is nu uitgebreid met een routenetwerk door Donegal maar ook andere delen van Ierland. Rondom Donegal loopt nu de bewegwijzerde EuroVelo 1 die zoveel mogelijk ook de Wild Atlantic Way volgt, maar dan over rustige fietsweggetjes. Donegal is een prachtig rustig gebied en een aanwinst voor een mooie reis door Ierland.
Route-gegevens

|
De Groene ronde door Ierland
Benjaminse uitgeverij
Druk/Jaar van uitgave: 2e druk, 2018
ISBN: 9789077899083
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 170
Aantal detailkaarten: 95, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 10, schaal varieert
Afstand: 1360 km of 1700 km incl. Donegal. (kan in meerdere kleinere tochten verdeeld worden).
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Ierland kent veel korte kittige klimmetjes. Op de hoofdroute zijn slechts zes plekken waarop over korte afstand meer geklommen moet worden.
Veiligheid: 115 kilometer over vrijliggende fietspaden, 1420 kilometer over doodstille plattelandsweggetjes en 170 kilometer over regionale wegen met matig verkeer.
GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
|
Prijs: € 24,50

|
Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen
|