|

|
De fietsroute van Amsterdam naar Barcelona Ook over de Via Rhona
Omschrijving fietsgids met fietsroute van Amsterdam naar Barcelona
De route naar Barcelona is de meest groene route van Nederland en België naar het zuiden van Frankrijk en Spanje. Vanaf Eindhoven en Leuven tot diep in Frankrijk loopt deze route voor meer dan 600 kilometer over heerlijke autovrije paden door de natuur. De doorsteek van de Ardennen is de makkelijkste van alle fietsroutes naar het zuiden. Tot aan Avignon is dit dan ook de meest toegankelijke route als men kiest voor de makkelijke variant over de Via Rhona.
Voor wie wil genieten van de natuur en het landschap neemt de hoofdroute de fietser na Cluny in de Bourgogne mee door de heuvels en de bergen van het Centraal Massief. Deze route stijgt geleidelijk over kleine stille wegen. Door de bossen van de Forez kom je uit op de hoogvlakte bij La Chaise Dieu en het oude vulkaanlandschap, met eindeloze vergezichten. Na Le Puy volgt de route de bovenloop van de Loire, hier een mooie kronkelende bergstroom. Na het hoogste punt volgt een lange afdaling naar de warmere dalen van de Ardèche en de Languedoc. De andere variant volgt vanaf Cluny eerst een route door de Beaujolais en het dal van de Saone om dan over fietspaden dwars door Lyon langs de oevers van de Rhône naar het zuiden te lopen. Het fietspad van de Via Rhôna is prima bewegwijzerd tot aan Avignon. Onze route door de Ardeche volgt echter een mooiere weg en klimt na Tournon geleidelijk naar de heuvels van de Vivarais om over de Col van de Mezilhac af te dalen naar het dal van de Ardèche.
De hoofdroute gaat zuidwaarts door de Gorges van de Hérault en de wijngaarden naar de Middellandse Zee bij Agde. Het fietspad langs de Canal du Midi voert door het achterland van de Corbières naar de Roussillon, met de kastelen van de Katharen.
Over een lage onbekende pas zonder auto’s fiets je Spanje binnen. Kleine weggetjes leiden naar de Baix Emporda, een mooie streek tussen de heuvels en de zee, waarin de fietsroute hier gebruik maakt van een lokaal fietspadennet om zo vrijwel autovrij weer de kust te bereiken bij San Feliu de Guixois. Een zijtak voert bij Girona naar het begin van de route naar Andalusië. De laatste vijftig kilometer naar Barcelona mogen nog geen fietsroute heten. Er is wel al een stuk fietspad op de laatste twintig kilometer voor de stad, maar voorlopig moet men eerst nog een stuk over de brede berm van de kustweg.
Totale lengte Eindhoven - Girona: 1565 km
Totale lengte Eindhoven - Barcelona: 1690 km
Autovrij: Tot aan Cluny 460 kilometer of 520 kilometer, en van Cluny tot Barcelona 80 km of 200km autovrij door het Rhônedal.
Karakter van de route: Tot aan Cluny zeer makkelijk, met een enkele lage klim indien men kiest voor de Ardennen. Na Cluny matig en geleidelijk klimmen door het Centraal Massief of met minder klimmen via het dal van Saône en Rhône. Door de Ardèche meest geleidelijk stijgend. Tenslotte een langzaam stijgende pas door de Pyrenëen. De trajecten door de Languedoc en Catalonië zijn makkelijk.
Aanbevolen reistijd: april - oktober
De route is in beide richtingen beschreven.
Fietsroute in twee losse delen
De fietsroute bestaat uit twee losse delen, die elk afzonderlijk te bestellen zijn. Voor elk deel is op deze site een beschrijving aanwezig, samen met een overzichtskaart en eventuele aanvullingen:
• Deel 1: Eindhoven - Cluny
• Deel 2: Cluny - Barcelona
Naar Barcelona met de racefiets
De route naar Barcelona bestaat voor 99,9 % tot 100% uit verharde wegen, afhankelijk van de gekozen varianten. Kiest men voor de variant langs de Maas dan blijft alles verhard tot Verdun. Vlak voor verdun is een korte verharde variant voor racefietsers opgenomen. Bij de rechtstreekse route door de Ardennen is 2 km niet verhard, maar is ook een verharde variant voor racefietsers aangeboden met iets meer klimwerk.
De fietspaden langs de Moezel en de Saône zijn bijna allemaal geheel verhard. nog een paar kilometers langs de Saône kennen fijn grind, prima fietsbaar, maar dat wordt ook asfalt.
Daarna gaat de route verhard door tot aan Cluny. Ook in deel twee zijn De wegen eigenlijk allemaal verhard. Vanaf Le Puy kan je kiezen om het fietspad te nemen over de oude spoorwegbedding. Deze is onverhard maar verder goed fietsbaar. Je kan echter ook via een verharde weg omhoog naar Le Monastier. die is ook prima. Bij de route door de Ardèche is de Dolce Via tussen Lamastre en Le Cheylard grotendeels niet verhard. Daar kan je beter de gewone weg nemen.
Nadat de routes samenkomen in het zuiden doen zich dan nog twee momenten voor waarin je de keuze hebt voor verhard of onverhard. Na Beziers is een verhard alternatief opgenomen voor het stukje langs het Canal du Midi. Voor de overgang van Frankrijk naar Spanje is een verhard alternatief via de pas bij Coustouges. De tak naar San Feliu is wellicht voor racefietsen niet ideaal. Na Cassa de la Selva kan je wel door naar Caldes de Malavella.
|
|
|