Fietsgids: Mooiste fietsroute naar de Riviera
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Piemonte
Rivièra
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Venetië
Midden-Europa
Deel 0
Fietsroute naar de Riviera

Omschrijving fietsgids met fietsroute Rivièra


Het eerste deel van de Rivièra-route vanaf Bazel is gelijk aan het laatste stuk van de Venetië 1. Hier gaat men vanaf de zuidelijke Elzas de Jura door en stijg je via de kloof van Pichoux omhoog naar het klooster van Bellelay. Daarna daal je af naar het meer van Biel, waar je zomers heerlijk kunt zwemmen. Met de Alpen in de verte fiets je naar Bern, de mooie hoofdstad van Bern, met de bekende Berenkuil en de Zytgloggeturm. Vanaf Bern neemt deze route je over een bewegwijzerde route mee naar de voet van de Alpen van het Berner Oberland. Zelf stijg je heel geleidelijk, maar de bergen om je heen stijgen veel sneller, zodat je ineens temidden van de bergen fietst. Daarna gaat het omhoog naar Kandersteg. Hier kan je even niks anders dan de trein nemen onder de Lötschberg, er is geen weg. Aan de andere zijde in Wallis volgt de route de nationale Rhône-fietsroute naar Brig. Vanaf hier volgt de klim over de Simplon-pas. Het is een stevige klim, zeker in het begin, maar naarmate je hoger komt wordt het minder steil en de uitzichten zijn zonder meer grandioos. Boven op de pas ligt de Hospiz, de eeuwenoude pleisterplaats voor de reizigers naar het zuiden. Voor wie geen held is in bergen beklimmen of gewoon pech heeft met het weer kan met de fiets in de trein onder de berg door of met de postbus omhoog naar de pashoogte. Daarna daal je snel af naar Italië. Na de eerste kopjes echte espresso fiets je een tijd over een echt fietspad door het dal van de Toce om daarna het meer van Mergozzo te bereiken. Mergozzo is een mooi plaatsje, met terrasjes aan het water. De route naar de Riviera gaat hierna zuidwaarts langs het meer van Orta en de laatste uitlopers van de Alpen om af te dalen naar de rijstvelden in de Po-vlakte. Het is een mooi gezicht deze bevloeide akkers, met rondom het panorama van de Alpen. Iets naar het zuidoosten, achter lage heuvels, ligt aan het kleine meer van Viverone, een oud badplaatsje met twee hotels, een uitspanning, een bootje dat rondjes vaart en twee campings. Genoeg om de Povlakte even te doorbreken. Hierna is het niet ver meer tot aan de rivier de Po zelf. Hier achter beginnen gelijk de mooie heuvels van de Monferrato.

Dit landschap kan evenaren met Toscane. De heuvels zijn begroeid met wijngaarden waar goede wijnen mee gemaakt worden. Bovenop de heuvels liggen de dorpen met hun markante torens, een dorpsplein met terras en sfeervolle straatjes. Het landschap van de Monferrato gaat over in dat van Le Langhe, waarvan de wijnen nog beroemder zijn, zoals Barolo, Barbera, Nebbiolo. In dit gebied worden ook truffels gevonden. De route slingert zich hier doorheen over kleine wegen. Alba is een mooi stadje en het centrum van dit gebied. Hierna ga je door de wijngaarden en de heuvels rondom Barolo omhoog naar de uitlopers van de Alpen aan de zuidzijde. Als je eenmaal boven bent op 800 meter blijf je op dezelfde hoogte doorfietsen met weids uitzicht. Nog eenmaal daal je af naar een iets lager gelegen dal voordat je dit geleidelijk stijgend volgt naar de laatste pas voor de afdaling naar zee. Hier ben je in Liguria. Hoe meer je daalt, hoe meer je de warmte tegemoet gaat. Beneden aan zee ligt Albenga, een mooi stadje met een oude kern van kleine straatjes en steegjes.

De weg langs de kust is erg druk. Pas twintig kilometer na Albenga kan men weer over autovrije paadjes langs de kust fietsen, en het blijft behelpen tot je bij het echte fietspad langs de kust komt dat men over de oude spoorlijn heeft aangelegd. Dit fietst zalig en daarmee kom je helemaal tot voorbij San Remo. Hierna is het nog maar een tiental kilometers tot Frankrijk, maar is de weg ook een stuk rustiger. Vanaf Ventimglia naar Frankrijk volgt de route de oude kleinere kustweg langs de tuinen van villa Hanbury. Vanaf Menton in Frankrijk klimt de route weer omhoog via de Grande Corniche zodat je neer kan kijken op Monaco. Monaco is niet mooi en fietsers zijn er niet welkom. De weg slingert langs de heuvels, met mooie vergezichten over de kust en Alpen in het binnenland, alvorens langdurig af te dalen naar de oude haven van Nice. Na de Promenade des Anglais gaat de weg verder naar het vliegveld of je buigt al eerder rechts af naar het station. De route eindigt bij het vliegveld, maar je kan ook verder met de gids van de Provence naar Avignon. Overigens hoeft niemand over de drukke stukken weg langs de kust want er gaan geregeld treintjes met fietsvervoer. Over het Franse deel betaal je niets voor de fiets en in Italië is dit een habbekrats. Vanaf Ventimglia naar Frankrijk volgt de route de oude kleinere kustweg langs de tuinen van villa Hanbury.

In mei 2017 wordt een rondreis door Piemonte als aanvulling op deze gids uitgebracht.


Fietsvervoer
Van Amsterdam naar Basel, maar ook van Brussel naar Basel rijden dagelijks treinen met fietsvervoer (zie ook www.treinreiswinkel.nl). Vanaf Nice kan men goedkoop vliegen naar Nederland en België. Maar indien men niet van vliegen houdt kan men ook de fiets laten verzenden via Soetens en zelf met de TGV terug.

De fiets gaat, verzekerd en wel, met een busje terug.
Kijk op: www.fiets-vervoer.nl

Geen gedoe met vliegtuigen, en alle beschadigingen vandien. Inpakrompslomp. Lastige treinen met voorwielen eruit, bagage apart...


Overzichtskaart
(klik op de kaart voor de volledige weergave)
Overzichtskaart Rivièra


Route-gegevens

Fietsroute naar de Rivièra
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 2e druk, 2013
ISBN: 9789077899113
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 112
Aantal detailkaarten: 47, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 4, schaal varieert

Afstand: 775 km.
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, voor de echte zwaardere beklimmingen zoals Col des Rangiers en Simplonpas, zijn korte treintrajecten mogelijk. Indien men alleen de route door Italië volgt van noord naar zuid is de route makkelijk tot gemiddeld.
Richting: Alhoewel de route zo gekozen is dat de meeste hellingen meer geschikt zijn van noord naar zuid, is er ook een compacte routebeschrijving in omgekeerde richting toegevoegd.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 21,50Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Rivièra
Rivièra
Overzichtskaart
Vervoer
Aanvullingen
Reacties
GPS