Fietsgids: Mooiste fietsroute door de Provence
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Piemonte
Rivièra
Zilverroute
Provence
Ierland
Griekenland
Venetië
Midden-Europa
Deel 0
De fietsroute door de Provence

Omschrijving fietsgids met fietsroute Provence


Wie denkt aan de Provence, denkt aan lavendelvelden, wijngaarden, zingende krekels, azuurblauwe baaien en weelderige bloemen langs de kust. Wie aan de Provence denkt, denkt aan dorpsterrasjes onder de platanen, maar ook aan mooie steden als Avignon, Aix, Nice, Grasse en plaatsjes als Saint Tropez, Fréjus, Salon, Apt en misschien zelfs Menton. Wie aan de Provence denkt ziet ook de heuvels van de Luberon, de Grand Canyon du Verdon en de Gorges du Loup. En wie dat wil, ziet natuurlijk ook de Mont Ventoux.

Door het zachte klimaat vormt de Provence een heerlijk fietsgebied van april tot en met oktober. En zelfs in februari kan je met een beetje geluk soms al bij 16 graden langs de kust fietsen.

In deze gids is een heel netwerk aan routes opgenomen waarmee men langs vrijwel alle hoogtepunten van de Provence kunt fietsen. Het biedt ook twee goede verbindingsroutes tussen Avignon en Nice zodat men hiermee ook grotere tochten binnen Europa kan samenstellen. Dankzij nieuwe ontwikkelingen van fietsroutes in de Luberon maar ook langs de kust, is in deze gids meer dan 120 kilometer aan autovrije wegen opgenomen. De overige routes lopen uiteraard zoveel mogelijk over stille weggetjes. De meeste van deze routes door de Provence lopen door de vlakke delen en lage heuvels. De gekozen weggetjes leiden de fietser met zo min mogelijk klimwerk door de heuvels. Waar men toch moet klimmen is dat meestal van korte duur. Dat is wat anders voor de Grand Canyon du Verdon en de Gorges du Loup. Dat is serieus klimwerk maar wel door een adembenemend landschap. Deze gids biedt 900 kilometer aan fietsroute waarmee men zelf een route kan uitstippelen, zowel als men maar in een richting door de Provence maar juist ook voor het maken van een volledige ronde.

Sommige gebieden, zoals de kust bij Marseille of tussen St. Raphaël en Antibes, zijn (nog) niet voor fietsen geschikt. Op deze trajecten kan men echter de trein nemen en als er plaats is op de trein, kan de fiets gratis mee. Met een regionale kortingspas wordt het reizen ook goedkoop. De Provence is goed bereikbaar. Avignon is zowel per trein als per fietsbus bereikbaar. Naar Nice kan men zowel per trein als per vliegtuig. Maar men kan uiteraard ook doorfietsen. In Avignon sluit de route aan op de route van Amsterdam naar Barcelona en op de Groene weg, in Nice sluit de route aan op de Rivieraroute tussen Basel en Nice.

De kortste afstand tussen Avignon en Nice, door de bergen, is 310 kilometer. Onderlangs de bergen, via Aix en Grasse, is de kortste afstand maar 8 kilometer langer. Een hele ronde door de Provence is daarmee iets meer dan 600 kilometer. Veel plezier met deze route.

In mei 2017 komt er een aanvulling op deze route. In april ga ik op verkenning. Wat leuk bevonden wordt, wordt aan de gids als bijlage toegevoegd. Ook de enkele wijzigingen op de bestaande route.


Uitbreiding Provence gids
De gids voor de Provence krijgt een uitbreiding met enkele routes door de Vaucluse (zie overzichtskaartje). Tussen Orange en Isle-sur-la-Sorgue betreft het makkelijke routes, o.a. over het nieuwe fietspad tussen Orange en Carpentras. De andere routes vormen een heuvelachtige aanloop voor wie misschien ook de Mont Ventoux wil beklimmen, maar je kan er ook mee door het landschap dwalen en ook een hele mooie route door de fraaie Gorges de la Nesque maken. Er komt nog een uitbreiding van Sault naar Cereste en een tak naar Arles, maar voorlopig kan men met deze kaarten zijn voordeel doen. Pas in de volgende druk van de gids wordt er ook een volledige beschrijving en accommodatielijst bijgevoegd.Vaucluse1.pdf Vaucluse2.pdf Vaucluse3.pdf
           
Ventoux1-Aubignan-Bedoin.pdf Ventoux4-Bedoin-Ventoux.pdf Ventoux7-Sault-Mont-Ventoux.pdf
Ventoux2-Aubignan-Malaucene.pdf Ventoux5-Carpentras-Bedoin.pdf    
Ventoux3-Malaucene-Ventoux.pdf Ventoux6-GorgesDeLaNesque.pdf    


Fietsvervoer
Ik wil een prettige manier van fietsvervoer onder de aandacht brengen. Het Nederlandse bedrijf Soetens brengt je fiets tot aan je voordeur terug. Vanaf verschillende locaties in Frankrijk, Spanje en Italie, zie de web site. Wij hadden een zeer goede ervaring met het vervoer van onze fietsen van Rome terug naar huis. Nu brengen ze onze fiets van Barcelona, en wel Girona Airport, terug in juni. Zelf rustig vliegen.

De fiets gaat, verzekerd en wel, met een busje terug.
Kijk op: www.fiets-vervoer.nl

Geen gedoe met vliegtuigen, en alle beschadigingen vandien. Inpakrompslomp. Lastige treinen met voorwielen eruit, bagage apart...


Overzichtskaart
(klik op de kaart voor de volledige weergave)
Overzichtskaart Provence


Route-gegevens

Fietsroute door de Provence
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 1e druk, 2011
ISBN: 9789077899106
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 114
Aantal detailkaarten: 56, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 4, schaal varieert

Afstand: 900 km aan netwerk, of bijvoorbeeld een volledige ronde van 630 km.
Moeilijkheidsgraad: makkelijk, met af en toe een korte klim. Gorges du Verdon voor gevorderden.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 19,50Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Provence
Provence
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS