Fietsgids: Mooiste fietsroute door Frankrijk naar Parijs
 
 
  Nieuws   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
 
Rome
Barcelona
Parijs
Ierland
Griekenland
Andalusië
Venetië
Provence
Rivièra
Deel 0
Salzburg-Venetië
Midden-Europa
Ruta Iberica
Aanvullingen

Hier plaatsen wij aanvullingen op de route, zodat u via deze pagina altijd op de hoogte kunt blijven van de laatste wijzigingen in de fietsroute. Wilt u een aanvulling aan ons doorgeven? Stuur dan een email naar fiets@cyclingeurope.nl.


Kaart 4 (en kaart 14)
Enkele belangrijke wijzigingen op kaart 4 en kaart 14:Kaart 4/5
In Martigny zit een adres van vrienden op de fiets waar we gastvrij onthaald zijn. Er werd zelfs voor ons gekookt want er is weinig te eten in de buurt.


Onderstaande aanvullingen zijn reeds verwerkt in de 5e Druk
|
V


Kaart E2
Knooppuntwijziging: 218-224 moet zijn 564-220.

Beschrijving 2: “(...) dan rechtdoor over snelweg, op T-splitsing LA en na 50 meter RA. Op kruising LA tot men na ca 300 meter RA een fietspad op kan.” [de rotonde is verdwenen, de horeca is verdwenen, en het fietspad RA door het oefenterrein is niet 800 mtr van de kruising, maar slechts 300 mtr.]

Camping Ballasthoeve is in 2014 gesloten (hopelijk 2015 weer open).


Kaart E3
Als wij goed hebben geteld (en dat hebben we;-) is het de 3e straat en niet de 2e links. Verder zit tussen de knooppunten 341 en 345 inmiddels nog punt 502.

Er zijn meerdere knooppunten gewijzigd. In omgekeerde richting van zijn er de volgende knooppunten bij gekomen: 310 – 518 - 307 - 308 - 309 – 05.

Beschrijving 2: “(...) en vervolgens derde straat links Bosstraat in” [of “en vervolgens aan einde straat links Bosstraat in”]

Beschrijving 3: “Volg verder knooppunten 341, 502, 345, 330”


Kaart L1
Leuven Via Vrienden op de Fiets kun je voor 19€ incl ontbijt in hartje centrum terecht bij Jenny Kimpen, Vlamingenstraat 71, 0032 497 64 94 64.. 3 ruime kamers die samen een keukentje hebben; in de ochtend heerlijk ontbijt. Ook niet-leden van vrienden op de fiets zijn welkom, is dan misschien wel duurder?


Kaart E6
B&B La Maison de la Rose des Vents: Marco: Zeer gastvrij maar huisnummer is niet op het huis aangegeven. Let op...no19 is het laatste huis voordat de weg 800 meter heuvelafwaarts verder gaat. Als je deze mist kan je weer een klim omhoog maken.

In Pietrain,bij Jodogne ( = Geldenaken) is een gastgezin,La Chiproule, (Liliane Fortems) dat ik ook kan aanprijzen. (online)

B&B La Chiproule
3 kamers met badkamer en WC, T.V. en koelkast, hof met zwembad, internettoegang enz.
De prijs per kamer is 60 € ontbijt inbegrepen.
Liliane FORTEMS
Rue du Mont, 10
B - 1370 - Piétrain


Kaart E7
(de meningen zijn verdeeld) camping Aische-en-Refail is zeker aan te bevelen (voor 1 nacht).

B&B " côté jardin, couleurs campagne" heeft als huisnummer 27 en niet 2.


Kaart E8
Namen, mooi gelegen. Côté Fontaine - zg


Kaart E8/E9
Tussen Namur en Dinant worden op veel fietspaden langs de Maas eindelijk de kinderhoofdjes vervangen door asfalt.


Kaart E9
blz 31 In Profondeville is er een camping Douaire niet ver van de route en wij werden zeer vriendelijk ontvangen. www.campingledouaire.be


Kaart 1
B&B Guido Buelens bij Dinant is er mee gestopt.

B&B Utopia in Hastiere, nr 0472 615067. Alleen open in de weekenden.

Een nieuwe en bijzonder goede b&b tegegekomen in 5541 hastière-par-Delà. Prima B&B, gelegen aan de rue de gaux nummer 72, 4 mooie kamers beschikbaar. kamers kosten 80,00 inclusief ontbijt voor 2 personen en voor 1 persoon 65,00. Er wordt Nederlands gesproken en de website is www.point-rose.com. Het e-mail adres is: info@point-rose.com.

Eén plaats raad ik ten stelligste af. Hotel Aquatel in Anseremme. We hadden gereserveerd. We stonden voor een gesloten deur, na meer dan 90 km gereden te hebben. Er hing een briefje: bij afwezigheid, druk op de fluoknop; of ga hiernaast naar de kindertuin of tel naar dit nr. Geen fluoknop te zien; de kindertuin was gesloten. Toen we juist wilden tel. kwam een vrouw opdagen die van onze reservatie niet op de hoogte was. De fietsen mochten na een gesprek toch binnen maar zouden s'morgens om 8 u op straat moeten. Voor het ontbijt ging mijn man naar het bergkot en uiteindelijk mochten de fietsen toch nog een uurtje binnen blijven staan, wat voor ons een goed uur was. Alles draait daar om kajakken. Het ontbijt is zeer duur.


Kaart 1 & 2
Doische (B); geen café meer.


Kaart 2
Matagne la Petite: wel café en een camping.

camping "du moulin " de camping loopt op ze'n laatste benen veel vaste caravans werden afgebroken en op de aan ons toegewezen plaats stond het onkruid 30 cm hoog en toilet gebouw werkten de water kranen niet. Niet doen.


Kaart 3
Nismes: La Callestiene (Nog juist in België) is ook een aanrader. De Man, Chris, is vriendelijk, Antwerpenaar van afkomst, en behulpzaam. Dit hotelletje is heel apart kwestie interieur. Dat vergeet je nooit. De fietsen staan op een koer.

Dailly geen café meer –


Kaart 4
Een leuk adres in Besmont om te overnachten:
Henny en Tony: tony.nooij@gmail.com (Nederlands stel, wat hier al sinds 1998 woont);
La Tour de Daible no.1, Besmont (telno: 0031 6 413 75 002);
Prijs voor het (B&B) vakantiehuisje: €70/nacht, eventueel wordt er (meerprijs) warm eten voor je gekookt.

Een zeer goede nieuwe b&b gevonden kort bij de aangegeven route nabij Forge Philippe:
B&B La Reinette Etoilée
6593 Macquenoise
Chimay
Het was een aangenaam verblijf, goede ontvangst, mooie kamer, lekker eten en zeer vriendelijk gastvouw en gastheer.
Eddy en Carine Alken

Hotel L'Auberge de Poteaupré is het gastenverblijf van de Chinay brouwerij. Goede kamers en lekker eten, goede kaart en natuurlijk de Chimay biertjes. Kamer kost 90 Euro.

Besmont: Jardin des etoiles. Chique en gezond eten. Intérieur is echt een verrassing, niet dagdagelijks. - zg, Goed ontbijt.


Kaart 4/5
We hebben vanaf de grens met België en Frankrijk een nieuwe routevariant ontwikkeld. Deze route is minstens zo mooi als de huidige route maar voert, en dat is wezenlijk belangrijk, langs veel meer accomodaties langs de route. Voor wie van kamperen houdt, treft een kilometer of tien over de grens een kleine camping aan, le Pavillon. In Signy-le-Petit is ook een hotel. De route voert verder de Thierache die zich kenmerkt door fraaie versterkte kerken, bedoeld om de mensen te beschermen en te verdedigen in vervlogen woelige tijden. Deze kerken vindt je ook in Bossus-les-Rumigny en Blanchefosse. Na Blanchefosse daalt de route af naar het dal van de Serre. Door dit dal liep ooit een spoorlijn. Dat is nu een onverhard fiets- en wandelpad geworden, prachtig lekker stil, en volledig vlak natuurlijk. Omdat het na overvloedige regenval echter nogal blubberig kan worden, kan je in dat geval beter kleine verharde weggetjes volgen door de dorpen langs de heuvelwand. Dat gaat dan natuurlijk wel meer op en neer, met fraaie uitzichten. Overigens geldt in alle seizoenen dat racefietsers voor het verharde alternatief moeten kiezen.

Halverwege het dal ligt Rozoy-sur-Serre. In het midden van het dorp ligt het hotel Entre Nous. Jan en Monique woonden al tien jaar in de streek en hebben koken als grote liefde. Nadat zij in Parijs aan een culinair concours hadden meegedaan, werden ze door de burgemeester van Rozoy-sur-Serre gevraagd om het hotel en restaurant nieuw leven in te blazen. Dat doen ze nu een jaar en met succes. Het hotel en restaurant zijn van binnen voortvarend en fraai opgeknapt. Het is echter vooral aan tafel dat je hun liefde voor het koken kan proeven.Dat doen ze zo veel mogelijk met verse streekproducten en biologische zuivel en groenten. We hebben er echt heerlijk gegeten en prima geslapen. De fietsen konden overigens achterin veilig en overdekt staan. www.entrenous-rozoy.fr Na Rozoy loopt het fietspad verder door tot Montcornet. Daarna gaat het verder via kleine weggetjes via Chaourse en dan langs de laatste maar mooie versterkte kerk vanAgnicourt omhoog het dal uit. Daarmee verlaat je de Thierache en zit je weer op de route naar Laon.Kaart 5
In Besmont wilden we eerst reserveren bij Jardin des étoiles. Omdat ze er niet waren op het ogenblik dat wij passeerden, hebben ze ons een ander adresje aangeraden iets verderop. We zijn er enorm goed ontvangen bij een Nederlands koppel. Je zit in een klein huisje apart van hun woonhuis, je wordt verwelkomt met een drankje en een versnapering, de kachel staat al te branden bij aankomst, het ontbijt is erg verzorgd, het huisje is schattig ingericht en men biedt een avondmaal aan voor 15 euro dat echt goed verzorgd is (aperitiefhapje, soep en slaatje, keuze tussen twee gerechten en een heerlijk dessert....). Ze staan je bij aankomst op te wachten en zwaaien uit bij vertrek.... Misschien iets om in je gids te vermelden bij een volgende druk. Hun adres is: Tour du diable nr 1 in Besmond, bij Tonny en Henny.

Bij aanwijzing 3: Hotton moet Le Hoquet zijn.

Het B&B Jardin des Etoiles in Besmont is geweldig leuk, een aanrader: hartelijke ontvangst, goed eten en een mooie omgeving.

Beschrijving 3: “(...) Na ca 200 meter splitsing waar je LA de richting (...)”

De camping in Landouzy la ville ligt niet op de aangegeven plaats. Deze ligt onder het kruispunt waarbij hij staat vermeld i.p.v. boven het kruispunt. Verschil van 2km. Huisnummer is wel correct.

Beste Paul,
Heb onlangs heerlijk van Parijs naar Eindhoven gefietst. Vanwege de wind nam ik deze richting, helaas had ik hem tegen. Ondanks de beknopte beschrijving in je boekje heb ik de weg goed gevonden. Af en toe even terugfietsen, maar dat was het dan ook wel. Ik was in Chaourse te gast bij Jean en Annie Brucelle. Heb beloofd dat ik hun website zou doorgeven (aangezien het soms gemakkelijker gaat om een e-mail in het frans te versturen dan een telefoontje in het frans te plegen). De website is: www.gite-chambre-hotes-aisne.com. Je komt dan op Le relais des 4 vents, Chaourse.

Chaourse, mevr Jean Bruselle - zg


Kaart 7
Laon: B&B la petite Mont Martre is ideaal gelegen. Vraag naar de giraffenkamer, als ze vrij is. Het is eigenlijk een klein appartement. Zeer leuk.


Kaart T1/T2
Er is een nieuw overnachtingsadres op de variant naar Laon:

Marissa Schopman heeft een huisje in Burelles, heeft een logeerkamer beschikbaar en biedt gelegenheid tot kamperen. Ze is geen officiële B&B, maar biedt dit aan sinds ze zoveel fietsers aan haar huis voorbij zag trekken.

7 rue de l'eglise
Burelles, Thiérache, Picardië, Frankrijk.
Tel nr: 0031 6 15 44 42 96 (nedl mobiel, mensen kunnen dus ook makkelijk appen/smsen)
Emailadres: marissa.schopman@nordnet.fr

Prijs overnachting logeerkamer:
19 euro p.p. incl ontbijt in logeerkamer (prijzen van vrienden op de fiets)
9.50 voor kinderen t/m 12 jaar

Kamperen: 5 euro p.p. excl ontbijt.
Ontbijt: 2,50 p.p. (kinderen 1,50 p.p.)


Kaart T2
Marle:
- Hostellerie Le Central dicht op maandag.
- Hotel le Vilpion gesloten.

‘Bij Hotel Central te Marle was ik om 13.00 uur. Heerlijk gegeten, een plat du jour voor 13 euro.

Marle: Hotel Le Central (geopend, maar voor hoelang nog? wel niet duur en goed gegeten).


Kaart T3
De camping in Marcy sous Marle ligt een klein stukje van de route af, maar is zeer de moeite waard. Boomgaard-camping bij een deels vervallen Herenboerderij, waar de eigenaar een mini-restaurantje met streekprodukten runt. Vooraf reserveren als je mee wil eten, voor 14 € per persoon heerlijke maaltijd incl drank! Kamperen voor 2 personen met tent voor 10 €. Inclusief gratis zelf te plukken fruit!


Kaart Laon
Blz. 71:
Beschrijving bij camping La Chenaie (gemeentecamping Laon): het zandpaadje om de heuvel heen, is niet meer toegankelijk. Daar is een hekwerk geplaatst.
Fietsenmakers: de genoemde fietsenmaker Deplet in Laon is opgeheven.


Kaart 8/9
Coucy le Chateau: Er is een nieuwe B&B:
Chez Ric et Fer
1, place du Marché
Tel : + 33 323 523 897
Mobiel: +33 676 752 081
www.chezricetfer.com


Kaart 9
We logeerden in een Chambre d'hote die de gids op p 90 wordt aanbevolen. Deze B&B ligt in Coucy zelf en niet tussen Coucy en Pont St Mard, althans niet de B&B waar het gegeven telefoonnummer mee overeenkomt. Er zou ook een B&B zijn in het gehucht la Vallée maar dat hebben we niet gevonden en dat komt in ieder geval niet overeen met het opgegeven telefoonnummer.

Coucy-Le Chateau Auffrigue. Marco: Sprak in het eerste beste cafe iemand aan om te vragen naar Chambre d'hôte op de rue Traversière. Bleek het de eigenaar te zijn! Helaas zat hij vol, maar zijn schoonmoeder had ook een chambre d'hôte. Er werd gebeld en zij had plaats. Een Portugese vrouw die voor 20 euro een avondmaaltijd kon maken. Heel lekker gegeten. Totaal 80 euro voor kamer + avond eten + ontbijt.

Chambre d'hote La maison de Maria
48 avenue Ambroise Croigat
Allée des Peupvers
02670 Folembray
0033 6 76 75 20 81

Coucy-le Château: De tarieven in de chambres d’hote bij Savine in de rue Traversière,3 zijn gewijzigd. De kamers kosten 45 € of 55 € voor 1 persoon en 55€ of 65 € voor 2 personen.

Coucy-le Château: Chambre d'hote l'Epi-Vert, Danièle Simon: krijgt ook 5 sterren. Vriendelijke dame, alles er op en eraan, zg ontbijt. Ontvangst met een drank. Voor ons was dat een goed pint bier.

Coucy-le-Château: Bed and Breakfast du carrefour de Gommeron. We have a garden and at several times, we propose to your clients to camp. Most of the time, they don't find a room and they are tired. They can have shower and used toilets.
Savine - La boutique des produits du terroir
et les chambres d'hôtes du carrefour de Gommeron
3 rue Traversière
02380 COUCY LE CHATEAU AUFFRIQUE
Tél : 06 11 52 45 80
Hotel Belle Vue; kamperen is onmogelijk geworden (is nu terras), wel goed geslapen, gegeten en ontbijt (prijs 132€/ 2 pers)
Le Lion Rouge is definitief gesloten.(stond al in 4de druk)


Kaart 10
Een schitterende plek in Baron (iets oostelijk van de route als alternatief voor een (B&B) verblijf in Montepilloy): je logeert hier in oud kasteel, 5 kamers a 2 ps; prima ontbijt (zie foto)
Website: domaine.cyclone.pagesperso-orange.fr
Le château, 2 rue de la Gonesse, 60305 Baron
Tel : +33 (0) 6 08 98 05 50Verblijf hier is een belevenis!

Beschrijving 2: “(...) Over de rivier vóór spoorwegovergang RA fietspad op. Na 100 mtr bij einde fietspad LA naar RN 31. Daar RA fietspad langs de weg.” [Die 100 meter over de RN31 kan nu worden overbrugd op een nieuw fietspad parallel aan de spoorlijn.]


Kaart 11
Bij aanwijzing 3 bij een kleine rotonde: het is meer RD dan LA.

Overnacht in Le Jardin de Sanit Jean in St.Jean aux-Bois Geweldig aardige mensen zelden behulpzamer mee gemaakt, ik had het koud het had die dag geregend meteen werd de open haard aangemaakt, ook had ik nog niet gegeten er werd voor mij een restaurant gezocht, in de buurt alles gesloten (oktober) dan maar 10 km verderop werd er met de auto heengebracht en als ik klaar was met eten hoefde ik maar te bellen en werd weer op gehaald hoefde ik en mocht ik niets voor betalen. 's morgens heerlijk ontbeten. B&B ligt aan de route
www.lejardindesaintjean.fr
info@lejardindesaintjean.fr
0033 344421913
0033 624757554
Gr Tonn van AlphenPierrefonds: Vervelende ervaring met hotel Aux Blès d´Or. Ondanks een reservering via Booking.com en ondanks de telefonische melding dat de fietsers door pech wat later zouden arriveren, bleek de kamer weggeven te zijn. Uiteindelijk kreeg men wel een kamer aangeboden maar met het verzoek vooraf dat men de fietsen binnen wildestallen, wilde men geen rekening meer houden. Men is gewaarschuwd.

De chambre d'hôte in St Jean aux Bois bestaat waarschijnlijk niet meer. Niemand nam telefoon op en was ook niemand aanwezig in rue du Parquet 2. De B&B Donjon house in Pierrefonds was ook gestopt met deze activiteiten.

Wij hebben geslapen in Bethisy Saint Pierre,
Gite Joy
414, rue Ernest Rigolot
60320 Bethisy Saint Pierre
tel: 06 87 29 67 44
€ 75 EUR per nacht een hele gite voor 5 pers tot je beschikking. Zeer de moeite waard. Geweldige locatie, allervriendelijkste mensen! Zeker aan te raden
!
Verder niets op aan te merken. Het is een geweldig boek!

Retheuil: Krijgt 5 sterren. Zeer vriendelijke mensen, een stevig avondeten en ontbijt voor een fatsoenlijke prijs. We verbleven nog in een chambre d'ote dat niet in het boekje staat (evenals Pietrain).


Kaart 12
Madame Boileau, in Senlis, 5 minuten wandelen van het centrum,gezellig stadje. Het huis is een grote Manoir stijl met 8 slaapkamers. Oud chique interieur. Vriendelijk madammeke. Zeer gastvrij. Fietsen staan in de garage.


Kaart 13
Nieuwe B&B in St. Mesmes
Celine Charpentier
Les Tournelles
Maison d'hôte
73 rue Royale
77410 St Mesmes
Tel. 06 08 04 74 96
email: lestournelles@sfr.fr
www.lestournelles.fr

B&B in Gressy ‘Moulin de Moulignon’ viel erg tegen qua prijs/kwaliteit: wij hadden een kamer vol met vliegen, muggen, motten, etc.. De dame des huizes was absoluut niet vriendelijk, moesten direct betalen. Ontbijt was droog brood.

Plailly: geen overnachtingen meer, we zijn dus verder naar St Witz (tussen Plailly en Vémars) in een “park” van hotels en restaurants terecht gekomen als alternatief.


Kaart 16 (Parijs)
Marco: Leuk net goedkoop hotel gevonden op 5 min van Garde du Nord:

Hotel Bervic
4 rue de Bervic
75018 Paris
0033 1 46 06 49 49

1 persoonskamer met wasbak (toilet en douche op de gang) 45 euro Ontbijt 5 euro. Voor mij perfect!

In Parijs, verblijf in hotel de la Comête. Fatsoenlijke prijs en vriendelijke mensen. Een beetje afwisseling in het ontbijt zou wel mogen indien je meerdere dagen verblijft, zoals wij. De fietsen staan boven in de bergplaats, goed veilig. Een aanrader, ook kwestie ligging.


Route Andersom
Marco: Fietshoes bij Toy Paradise kostte 17 euro, ligt op de route. Duct tape gekocht, voorwiel en stuur eraf en zonder probleem in de Tthalys. Wacht tot het perron op de borden staat aangegeven, ga naar je wagon en ga onder de ogen van de conducteur je fiets demonteren en in de hoes stoppen. Bij mij keek de conducteur vol verbazing en ging de fiets probleemloos de Thalys in.

Vemars (krt-13). Route beschrijving: Vlak voor de kerk scherp rechtsaf naar Plailly via Mortefontaine en daarna D126 nemen. Er stond niets aangegeven, en waar is 'voor de kerk'. Wanneer je komt aangereden zie je de zijkant van de kerk en je kunt rechts. Dat moet je ook doen. Deze straat heet Rue Francois Mauriac en volg je steeds rechtuit.

Hocquet (krt-5). Route beschrijving: In Vigneux rechtdoor op kruising en nog enkele kilometrs de D36 volgen tot je rechtsaf kan naar Dagny-Lambercy. Dat is in Hocquet, het bord naar Dagny-Lambercy was verstopt onder een dikke haag bladeren. Voorstel tot wijziging tekst: In Vigneux rechtdoor op kruising en nog enkele kilometers de D36 volgen tot voorrangskruising bij oude watertoren, daar rechtsaf naar Dagny-Lambercy (bord misschien zichtbaar).

Tenslotte en niet onbelangrijk: de meeste horeca-ondernemingen waren gesloten(vooral tussen Laon en België, vandaar de nieuwe variant, PB). Zo nu en dan 'n kopje koffie was een uitzondering. Desalnietemin een bijzondere ervaring en 97% van de beschreven route klopte.Onderstaande aanvullingen zijn reeds verwerkt
in de 4e druk.


Kaart E1
Vanaf Eindhoven is het onverharde traject om Waalre heen bij droog weer eigenlijk te rul om te fietsen. In dat geval gewoon doorsteken door Waalre naar knooppunt 45 en dan verder richting knooppunt 01.


Kaart E2
Knooppunt 224 moet zijn 220

Rondom Neerpelt zijn verleden jaar na aanleg van een klein stukje extra fietspad de knooppunten aangepast. Aantekening 1 zou nu moeten zijn: Volg knnp 32-33-219-218-220-241-245-247-248-05

Op 40 kilometer onder Eindhoven is er een camping, fietscafe, langs het fietsroutenetwerk tussen knooppunt 245 en 247 in het Belgische Limburg. Er is tevens een website, waar mensen het een en ander op kunnen terug vinden: www.ballasthoeve.be.

De Ballasthoeve
Ballaststraat 75
3900 Overpelt (België)
0032-11-606101
info@ballasthoeve.be

De eerste nacht hebben we overnacht in een hotelletje "de Ark" in Hechtel (Hasseltsebaan 179). De meeste fietsers zullen daar ruim voorbij komen op hun eerste fietsdag maar je weet maar nooit ;-)


Kaart E3
Iets ten noorden van Behringen in Beverlo vonden we een GEWELDIG B&B!! We hadden een heel HUIS voor ons tweeen beschikbaar met alles erop en eraan. Keuken,zitkamer met heerlijke bank en tv, ( lekker om een keer het nieuws te kijken!) En dan een enorme tuin met tuinhuis, waar ook gegeten kan worden.
Voor een prijs van onder de Euro 50,-
Zeer gastvrije en aardige mensen

Marga Melis
Gaston Oomslaan 140 Beverlo-Behringen
Tel: 0032-479-431516
email: marga.melis@telenet.be


De camping onder Deurne, ligt volgens mij iets verder dan op het kaartje staat aangegeven. Aan het einde van de dag waren we vermoeid maar nog 5 kilometer van de camping verwijderd. We hebben toen in de tuin bij een vriendelijk Belgisch echtpaar geslapen. De volgende ochtend kregen we gebakken ei met spek! “Ge motte wel een goed ontbijteke hebben!”

Blz 11
Kampeerterrein " 't Fontijntje" en " Vossenkant " zijn géén openbare camping.
Diest: Behalve " Stille Kempen" is er ook "Halve Maan" , Heide 37 Tlf. 013-333786 met trekkershutten.

Beverlo vlakbij Beringen
B&B Kroonhoeve
Kroonstraat 247
Beverlo
www.kroonhoeve.be


Blz 11
Diest B&B Marthe Tonet kostte ons maar 50 euro.


Kaart E3/E4
Camping Stille Kempen in Diest, ligt niet in Diest, maar in Engsberg. Op de kaart staat die ingetekend in Deurne. Op zich niet heel veel verschil, maar handig om te weten welke richting je moet fietsen, er zijn namelijk geen bordjes naar de camping toe. Met een vermoeid kind van 8 best een pittig stukje over een relatief drukke weg.


Kaart E4
In Diest zit een B&B waar we overnacht hebben aan de Schaffensestraat (staat fout geschreven in het boekje). Deze B&B staat te koop, de eigenaresse stopt er mee zodra ze haar pand verkocht heeft. Voor een heruitgave van het boekje dus voor de zekerheid even checken of ze nog bestaat ;-) Wel is er een Eurospar in Diest vlak bij die B&B die ook op zondag open is. Heel handig om nog even in te slaan voor onderweg.


Kaart E5
Op weg naar Parijs zijn we in de buurt van Tienen (te Bunsbeek) blijven overnachten in B&B Atelier de hofkes. Heel erg aangenaam, sympatiek en spotgoedkoop, een aanrader volgens ons

Groeten
Dirk en Annie


Vanaf knooppunt 64 kan je nu de bordje richting knooppunt 15 helemaal volgen. Een klein stukje fietspad en een nieuwe fietserstunnel, maken dit nu een perfecte route.

Het kampeerterrein bij B&B Het Leeuwerikenveld in Neerlinter is verder uitgebreid met een paar mooie plekken. De eigenaar Jos kan overigens heerlijk koken.

Tienen: Alpha Hotel, tweepersoonskamer 114,- leuk hotel

In Tienen is sinds enkele maanden een B&B geopend aan de oude Veemarkt in het centrum. Een van de kamers geeft een mooi uitzicht op het leuke plein. Het ontbijt is zeer uitgebreid en geeft voldoende energie voor een goede start. Er zijn drie kamers. De kamer voor 2 personen bedraagt 90 euro.

Jenny en Guy.

Bed & Breakfast Koeimet
Veemarkt 32. B- tienen
info@koeimet.be. www.koeimet.be.
+32 16 81 45 23 en +32 472 38 25 92


De Koningshoeve te Wange/Eliksem is gesloten.


Route via Zoutleeuw zeker de moeite waard.


Kaart L1
De camping in Beauvechain (Les Arpents Verts) is gesloten; de eigenaar is met pensioen gegaan. De andere camping in de omgeving (zo’n 6 kilometer daar vandaan) Camping Au Val Tourinnes biedt een uitstekend alternatief. Eigenaar spreekt Nederlands.


Kaart E7
Blz. 15. Aische en Refail (E7) kasteel met enorme camping (leuk restaurant maar verder een totaal sfeerloos geheel en daarmee weinig aan te raden).

In Namen is er de camping "Les Trieux" Les Tris 99 5020 Malonne Tlf. 081-445583. Zij ligt op ± 10 km buiten de stad, maar is ter plaatse de enige mogelijkheid. De busverbinding naar de stad is prima. Men kan vanuit deze camping op eenvoudige wijze doorgaan naar Wepion en daar de route weer oppakken.

Namur: Hotel Beaugard € 120,- Casino, maar er was op dat moment niks anders.

Net voor Namur knapte een spaak en zijn we op zoek geweest naar een fietsenmaker. De eerste twee op het lijstje in het boekje bestaan niet meer. Beide "opgeheven" wegens de economisch slechte omstandigheden vermoedelijk. Er is echter naast het treinstation in het centrum een fietsenmaker die me in zeer korte tijd prima heeft kunnen helpen.

We hebben die nacht overnacht in een B&B aan de Chemin de Beau Vallon 38 in Wepion ( http://www.lebeauvallonwepion.be). Een B&B die wel een stuk lopen van de weg langs de Maas ligt. Ik zeg lopen, omdat de helling er naar toe erg stijl is en daardoor nauwelijks fietsbaar. De B&B wordt gerund door een graaf en zijn vrouw. Ze spreken alleen Frans maar zijn enorm gastvrij.

B&B Namur, klopt, als aangegeven op de kaart, dit is veruit de beste Jeugdherberg die wij zijn tegen gekomen in Belgie, douch op de kamer. Tussen Namur en Dinant zijn wegwerkzaamheden (zomer 2011), wegdek is weg, moet regelmatig afgestapt worden.


Blz 15
Graag vermeld ik een uitstekend B & B mogelijkheid, 20 km boven Namen, in jouw boekje blz. 7, hoogte Huppaye. Neem de afslag Jauche vanaf het fietspad, houdt links aan ( Huppaye ) en rijdt 3 km naar die plaats. Nederlands sprekend, ontzettend hartelijk, midden tussen de akkers, rust, fantastisch huis. Prijs € 40.,-- Van die mensen die geen fooi willen aannemen. Adres: La maison de la Rose des Vents, Rue de la Bruyere 19, Orp- jauche. tel. 003219657740, http://www.maisonrosedesvents.be/. Henk de Mol van otterloo


Fietsenmakers Namen/Namur
Veel van de genoemde zaken zijn gesloten. Wel bestaat: Cycles Saïtta Namur, Avenue de la Plante 3d, 5000 Namur Tel. 081/22 03 14 (www.saitta.be)

En het Maison des Cyclistes, bij het station.


Kaart E8
Campings in Anhee en Godinne bestaan niet meer. Alternatief is de (enigszins verlopen) visserscamping vlak boven Dinant, een halve km boven de abdij van Leffe, aan de Maas. (daarvoor moet je dus de Maas over. zou het handig zijn de sluizen op de kaartjes te vermelden, want daar kun je oversteken als fietser.


Kaart M1
Behalve koffie en een camping is er in Sibbe ook een B&B en een over niet al te lange tijd een Thee en Pluktuin, dit laatste is aan de Torenstraat.

In Ingber gewoon rechtdoor en niet de bocht volgen.


Kaart M2
Op camping Bergzicht in Teuven kun je al jaren niet meer met een tentje terecht, vernamen we ter plekke. Je kunt er alleen een huisje huren. Ik zou de camping schrappen, het is geen echte camping.

Een alternatief vind je 3,5 kilometer verder. Camping Natuurlijk Limburg in Remersdaal. Gerund door aardige Nederlanders. Je kunt er je tent opzetten en een kamer huren.

In Aubel zijn diverse cafe's en restaurants.

Het fietspad lopend van Hombourg naar de N608 (vlak voor Aubel) is tijdelijk buiten gebruik. Er wordt een grote gasleiding aangelegd en dat betekend een drie meter diepe geul dwars door het pad, we hebben er echt voor gestaan. In Hombourg staat slechts een klein hekje op het pad waar je makkelijk omheen kunt rijden maar zolang dat hekje er staat is alleen de route via Remersdael mogelijk. Meteen na de kruising met de N608 kun je weer op het fietspad rijden.


Kaart M3
In Fléron gaat het fietspad gewoon verder over de voormalige spoorbaan tot in Chenée. Voor mensen die vanuit Parijs komen bespaart dat een enorme klim.


Kaart M3 (Rondom Luik)
En in Chenee (Luik) is net ook een fietsbrug naast de spoorbrug geplaatst, zodat het rondje (nummers 6,7 en 8 in de kaart 'Rondom Luik') wegvalt. Naar het RA (nummer 5) gaat bijna meteen links een pad af, die je over 10 meter naar een nieuwe brug voor voetgangers en fietser over de rivier brengt. Hij loopt tussen de twee spoorlijnen langs zodat je op het fietspad langs de Ourthe naar Tilff uitkomt. Vanaf Chenee was de pad van de straat naar de brug begin September 2009 nog niet af maar wel al volop in gebruik.

Punt 5 klopt tot aan de brug over de Ourthe. Deze fietsbrug ligt links van de weg en is o.a. met een groot oranje bord aangegeven fietsers richting Liege. Direct aan het einde van de brug links het fietspad op langs de Ourthe. Hier is een fietsenmakerij gevestigd.


Kaart M4
Hoi, wij zijn net terug van de tocht Parijs-Maastricht. Bedankt voor de zo goed beschrijven route!

Ondertussen is het niet meer nodig om in Chanxhe (tussen Esneux en Pont de Scay) door het dorp te fietsen. Vanuit Esneux gaat de fietspad verder onder de brug van de N678 door en dan via de spoorbrug de rivier over zodat je aan de andere kant van Chanxhe direct bij de groeve op de straat naar Pont de Scay uitkomt. Daar dan als je van de brug afkomt linksaf meteen weer onder spoorweg brug langs.

In Poulseur is de camping Les Pommiers nu helaas gesloten.

Fietspad in Esneux gaat gewoon onder de brug door is ook zo aangegeven. Boven bij de brug is wel de mogelijkheid iets te drinken.

Het fietsen over het pad langs de rivier is er niet makkelijker op geworden bij Comblain la Tour. Het is zeker over 200 meter erg slecht te befietsen.

NB. La Bonne Auberge ligt bij binnekomst van het dorp rechts op de hoek bij de kerk. Buitengewoon goed verzorgd en het eten was met sterren status!!!


Kaart M4/M5
Hamoir: La Bonne Auberge: een overnachting voor twee personen is niet 50 euro maar 75 (inclusief een uitgebreid ontbijt): www.labonneauberge.be.

Ik ben in Maastricht begonnen en stopte de eerste nacht in Hamoir. Het hotel de Sport was dicht, maar vond een geweldige B&B La Bonne Auberge... Prachtige kamers, tuin en geweldige gastheer! Een aanrader. Prijs 50 Euro. (zie ook volgend bericht)

Hamoir: La Bonne Auberge, Place Del’cour 10, 4180 Hamoir, tel.: 0475 – 33 17 99 (Nederlandse eigenaars): 50 euro (incl. Een flink ontbijt). Aanrader als goedkoper maar daarom niet minder goed alternatief dan Hostellerie de la Poste (95 euro!).


Kaart M5/M6/M7
Er is een nieuw prachtig fietspad door de Ardennen op weg naar Parijs, dat over een lengte van 22 kilometer evenwijdig aan de bestaande route verloopt, door een dal. Het loopt als een trein en dat moet ook wel want dit is een oude spoorbaan. Vanaf het station van Clavier heb je al een goede opstapplaats, maar korter is nog via Borsu naar Les Avins, waarna je alleen maar het pad hoeft te volgen. Eerst met vals plat omhoog en daarna heerlijk langzaam dalend naar Ciney. Het enige dat je moet doen is even opletten bij de kruisingen met wegen, vooral in Hamois. Verder loopt het prima. In Havelange en Hamois heb je winkels, café’s, logies en enkele friteriëen.

Download de bijbehorende kaartbladen in PDF-formaat:
M5.pdf
M6.pdf
M7.pdf


Kaart M7
In Ciney staat geen afslagbord richting Sovet. Het is linksaf de Chemin de Mossée onder het spoor door.


Kaart 1
Als je Dinant uitfietst staat er een bordje naar camping Villatoile:
Eerste camping in Anseremme slecht, tweede ‘Vilatoile’ wel goed.
Camping Villatoile, tel; 082 / 22 22 85
Pont-à-Lesse 34
5500 Dinant, Belgique

B&B Chalet des Grottes
Rue dÁnthee 52
5540 Hastiere Lavaux Belgie
www.chaletdesgrottes.be
Dit was een chalet, iets boven het dorp, erg rustig gelegen, pas gerenoveerd . We hebben daar een enorm ontbijt genuttigd, alles bij elkaar voor Euro 70,- Niet erg duur, vergeleken bij de prijzen in Dinant.


Dinant: In Dinant is er volgens het toeristenbureau nog maar één hotel: Hotel Ibis, Rempart d'albeau 16, telefoon +32-82-211500, € 75,00 per kamer/twee personen en € 13,00 voor ontbijt. Het toeristenbureau is tegenwoordig gehuisvest aan de andere kant van de Maas, op de hoogte van Collégiale Notre Dame.

Onder Dinant (kaart 1 Dinant - Parijs) verbleven wij op een minicamping bij Hermeton sur Meuse (aan de Maas en bijna direct aan de route gelegen) waarmee dan echter ook alles is gezegd. Misschien dan ook terecht dat jullie deze niet hebben opgenomen.

Hastière: Onze eerste nacht brachten we door in chambre d'hôte "Les Heures Claires" in Hastière: sfeervolle plek met mooie kamers, fietsen in de garage, er zijn enkele restaurantjes in de buurt (de eigenaar heeft voor ons telefonisch gereserveerd), mooi ontbijt en we kregen er zelfs een blad met kleurenfoto's mee, die ons de weg naar het fietspad richting Mariembourg toonden.

Op 2 km van Dinant is een prima B&B/pension met dinermogelijkheid te vinden: Auberge de Bouvignes, Rue Fétis (grote weg tussen Dinant en Namur aan de andere kant van de Maas), 112 B-5500 Dinant; Tel : + 32 (0) 82 61 16 00 info@aubergedebouvignes.be

Aanwijzing 5 bij kaart 1: Dinant-Paris. Dit was verwarrend; de brug ligt veel verder(althans zoals wij het begrepen); er staat; Na brug bij Hermeton houdt fietspad (nu) op. RA weg oversteken naar centrum Hermeton. Suggestie; tekst iets veranderen in: Bij bord Hermeton-Centre weg oversteken en richting Mariembourg volgen.

In Hastiere overigens een B&B gevonden die niet in het boekje stond maar absoluut de moeite van het vermelden waard is (LES HEURES CLAIRES, Rue des Gaux 68). Het is niet de goedkoopste maar de eigenaar spreekt een prima woordje Nederlands.

Overigens is het erg handig mobiel internet mee te hebben bij het zoeken naar B&B's. Zoek dan naar de websites die over de omgeving of een plaats langs de route gaan. Voor B&B's in de buurt van Hastiere dan bijvoorbeeld www.hastiere.be. Je hebt dan in no-time eentje te pakken. Ook in de dunner bezaaide gebieden op de route.

Langs de Maas is het qua uitzicht geweldig fietsen maar de "fietspaden" zijn, zeker dit jaar, heel slecht en niet alleen het stuk kasseien dat wordt genoemd in het boekje... Er zijn veel stukken waar het asfalt is verwijderd en nog niet teruggelegd. Ook zijn de wegen in België en Noord-Frankrijk vaak slecht. Voor België geldt dat ze vast een uitverkoop hebben getroffen in bordjes met de tekst Route dégradée want die zag je heeeel veel. Da's natuurlijk ook veel goedkoper dan de wegen echt opknappen ;-) (De crisis al zonder meer de reden zijn dat de budgetten voor onderhoud van de wegen momenteel minimaal zijn, dat geldt helaas voor vele plaatsen in Europa, PB)


Kaart 3
Een kleine aanvulling/correctie bij de fietsroute tussen Nederland en Parijs: de kamerprijs bij La Calestienne is inderdaad 64 € voor twee personen zoals vermeld op een van de reacties/aanvullingen, maar dat is wel op een kamer met eigen badkamer; een kamer met enkel wastafel (douches en toiletten op de tweede verdieping) kost 51 € voor twee personen. Een warme maaltijd (drie gangen), meestal geserveerd tegen 19 uur, kost geen 27 maar 21 € per persoon. Het telefoonnnummer wordt vervangen door het mobiele nummer:
0032/494 355 705?
www.lacalestienne.be
Chris Vanbeveren

2e Nacht aangekomen in Mariembourg en vond daar een kamer in Le Roi Soleil. Het lijkt helemaal geen hotel, maar schijn bedriegt. Voor 32 Euro een kamer met ontbijt (dat geserveerd werd in een zaal met 200 gedekte tafels en ik was de enige)... een ervaring!
Thea van der Geest, Voorburg
Half oktober 2009

Mariembourg: Gite bij Trom Coute (vergeten op te schrijven hoe het heette).

Om bij La Calestine in Nismes te komen, moet je aan het eind van het fietspad in Marienbourg links aanhouden, richting Frasnes en Couvin pas buiten het dorp bij de eerst volgende afslag staat een bord Nismes. In Nismes bij de rotonde is het eigenlijk meteen links.

In Baileux is een cafe bij de kerk.

Bij Boutonville verdwaalt men makkelijk. Het is een heel klein gehucht met maar een paar straatjes maar omdat er geen wegwijzers staan, wil men makkelijk de weg kwijt raken. Dus hierbij een klein kaartje om op twee manieren er door te fietsen.Kaart 3: 4. Rechtsom op de kerk afrijden …etc. Moet zijn: links aanhouden en borden Bourlers volgen.(Links aanhouden is inderdaad makkelijk, rechtsom kan ook, PB).

Afrader:pagina 32. Chambre d'hotes in Roly, vlakbij Marienbourg., onaardige gastheer, ronduit onsmakelijk eten,(20 euro!!!) waarbi je apart moest betalen voor kopje oploskoffie. Kamer verder o.k.

Ik had later nog een kapotte spaak en ben toen prima geholpen door Cycles Bouvy in Philippeville (http://www.cyclesbouvy.com/). Twee andere fietsenmakers op dat stukje van de route wilden of konden me niet helpen omdat ze het blijkbaar erg druk hadden met prive-aangelegenheden. In beide gevallen was de winkel volgens de openingstijden open maar was de eigenaar wat anders aan het doen en niet op z'n plek.

Camping bij Marienbourg als aangegeven op de kaart (3e druk), bestaat niet meer, er is een camping als je de route vervolgt richting de N5. Voor de supermarkt, en spoorovergang is aan je linkerhand een hotel/camping. Wel een grote afrader, ongezellig, maar ook na een lange dag fietsen ben je met heel weinig tevreden...

Hotel/camping is in de straat Chemin du Petit Bois link, linker zijde van de N939 richting N5 voor de Spar supermarkt. Prijs was ong. 15-17 voor 2 pers. met kleine tent per nacht. Is helaas de enige camping van Marienbourg, op het centrale plein is een vvv kantoor.


Kaart 4
Cendron (grens F-B) café gesloten.

Aanwijzing 3. Niet helemaal naar beneden maar RA...etc. Moet zijn: weg vervolgen en straat in rijden met bord 10 ton. Verder alle lof voor de prachtige route!

Chimay - bourlers: Auberge de Poteaupré: De prijzen zijn nu € 65 in het laagseizoen en € 75 in het hoogseizoen. Ontbijt is € 7,50.

Er is een B&B te Seloignes (B):
"Aux Gaietés de la Sabotière"
Véronique et Jean-François Counen - Dehou
Rue de Forges, 6
6596 Seloignes
060/51.25.40
0477/82.80.61

Voor de prijzen: voor 1 persoon is het 60 € (tot eind 2010) voor 2011 is het 70 € en voor 2 personen is het 70 €( tot eind 2010) voor 2011 is het 80 € ontbijt inbegrepen. Gastentafel is mogelijk op reservering ten minste een dag voor het verblijf.

De camping (à la ferme) du Pavillon in in Neuville aux Joûtes (kaart 4 bij Hoofdstuk 5) ligt letterlijk op een boogscheut van de route maar is een ideale stoppplaats. Sinds twee jaar baten Véronique en Gérard Beaudoux de camping uit. Het dorp ligt net over de grens met België even voorbij Cendron. Wij verlieten de route overigens in Cendron en fietsten de volgende ochtend tot Blissy van waar we terug de kaart konden volgen. De camping is zeer verzorgd, het onthaal zeer vriendelijk en de prijs bijzonder schappelijk. Wij betaalden €20 voor een "emplacement" met vier kleine tentjes en 6 personen. Het sanitair is zeer netjes en de camping heeft een klein winkeltje waar drank en in nood voeding, weliswaar in blik of bokaal, gekocht kan worden. Wij kregen ook verse worteltjes en sla. Brood en koffiekoeken komen op bestelling. Het dorp en de camping liggen ver van de drukte. 's Nachts is het er muisstil en vooral donker (behalve uiteraard het sanitair blok). Wij konden van een fantastische sterrenhemel genieten.

de site van de camping en de contactgegevens:
www.campingdupavillon.fr

Tel 03.24.53.53.87
GSM 07.86.18.07.49
gerard.beaudoux@laposte.net


Kaart 5
Camping in Bucilly is opgeheven. Ondanks dat alle voorzieningen nog aanwezig waren, het 7 uur 's avonds was en we twee vermoeide kinderen mee de Mairie innamen, was de burgemeester onvermurwbaar. Nee, we konden daar niet meer kamperen, want de camping was gesloten.

Alternatief: In het dorpje Le Chene Bourbon de Haut is door Nederlanders een minicamping geopend. (zie verder bij deze aanvulling). In de omgeving weet echter niemand iets van deze camping. We werden werkelijk alle kanten opgestuurd, van Hirson tot Plomion en weer terug. http://atelierdelacharite.com/mini-camping.php

Er is een nieuwe minicamping tussen Bucilly en Plomion in Noord Frankrijk (de Thiérache) aan de D291 vanuit Bucilly richting Plomion.

Mini-camping (en 2 gîtes): Atelier de la Charité

Adres: 59 Chêne Bourdon du Haut, 02140 Landouzy la Ville.
tel: 0033-323984544
mail: info@atelierdelacharite.nl
site: www.atelierdelacharite.nl
contact: Annemieke Wit

In de omgeving van Agnicourt logeerde ik op 4 km van de route eveneens op de boerderij.

Ms & Mdm Brusselle
26, rue du Chateau
Chaourse
tel 00/33/323213087
1 pers : 38 €
2 pers : 50 €
3 pers : 60 €
Aanw. Nr 3: Richting Vigneux-Hotton moet zijn Richting Vignuex-Hocquet

Het fietsterras ligt z'n 500 meter voor Rue des Lamberts en is buitengewoon eenvoudig maar goed verzorgd. Het is ook een b&b met 1 overnachtingsmogelijkheid.


Kaart 6
De eindeloze vlaktes, de laatste 30Km voor Laon, waren voor ons met regen en tegenwind inderdaad het minst leuke stuk van de route, ware het niet dat we 3Km van Montigny-le-Franc (kaart 6) bek af in een prachtig chambres d'hôtes beland zijn met zeer gastvrij uitbaters: Er werd een heerlijke maaltijd geserveerd; flessen wijn geopend, heerlijk ontbijt geserveerd (naar keuze Frans, Engels, of anders), er kon gratis gebruik gemaakt worden van het verwarmd (binnen-)zwembad, prachtige luxe kamer: 110 euro all in voor twee personen... Zeer aan te raden!!! www.chateau-de-clermont.com te Clermont-les-Fermes, 1 route de Bucy.

Clermont les Fermes B&B in een château. Kosten (hoogseizoen) € 80 voor 1 pers, € 130 voor 2 pers. Fietsers waren er zeer enthousiast over. Reserveren via booking.com.


Kaart 7
Laon Hotel Welcome afgeraden: ‘Vorige week heb ik een kamer gehuurd in Hotel Welcome, Avenue Carnot, Laon. Inderdaad zoals in het boekje staat zeer vriendelijk ontvangen en hulp bij het slepen van de bagage. Maar de kamer was niet schoon, er zaten mieren en kleine kakkerlakken. De toiletten, op de gang, waren smerig. Bij het ontbijt kreeg ik een gebruikt mes waar de boter nog aanzat en lauwe thee. En dat voor 45 euro voor 1 persoon’. Niet doen dus (PB).

In Laon kan je nog een B&B toevoegen. Les Marguerites ligt aan de zuidzijde van de stad en lopend ben je vandaar in 15 minuten in de bovenstad. Goed verzorgd.

In Laon kan je nog een B&B toevoegen. Het betreft B&B La Petite Montmatre http://webitea-02-cleva-francais.gl.itea.fr/chambre-d-hote-joannoteguy-bernard-a-laon-dans-autour-de-Laon-H3007.html. Het zit in het centrum van Laon en wij vonden het helemaal geweldig. Een gemoedelijke sfeer en hele vriendelijke en gastvrije mensen. We zijn hier twee nachten gebleven en hebben van de extra dag genoten in Laon, wat een leuk stadje! Op advies van onze gastheer Bernard (die ook Engels spreekt) hebben wij gegeten, op 2 minuten lopen van de B&B, in twee fantastische restaurants Estaminet St. Jean en Le Patio, beiden in Rue Sain-Jean in Laon. Groeten Claudia en Nicolet


Kaart 5/T1
Aan de route tussen Besmont en Coingt is een terras(je) voor fietsers en wandelaars. Gastvrouw van de gezellige, pittoreske pleiterplaats is de Nederlandse Maris. Zij is daar woonachtig en verbouwd groenten naast het huis. Behalve een drankenkaart biedt zij haar gasten warme gerechten zoals een omelette of (home-made) pizza. Stop verplicht!(zie ook volgend bericht)

Op de route naar Parijs kan men bij het fietsterras Jardin Des Etoiles, nu ook slapen, ontbijten en eventueel dineren Op de website van de Jardin staat een linkje bij het terras met een paar foto's van hun mooie nieuwe hotelkamer.

Maris en Bart
Site: www.jardindesetoiles.com

Hirson, Le Cheval Blanc was gesloten, het leek buiten bedrijf. Het hotel naast het station (opgenomen in het stationsgebouw) zou eveneens met de omschrijving 'morsig' getypeerd kunnen worden: muggen, vlooien en stinkende dekens.


Kaart T1
Ik wil even vermelden dat er in Plomion niet meer gekampeerd kan worden op het terrein achter de kerk, het hek zit op slot. Wij hebben gesproken met de uitermate vriendelijke beheerster maar zij was onverbiddelijk, dit besluit was genomen na overlast door plaatselijke "hangjongeren"


Kaart T2
De tweede (en langste) dag wat regen gehad, maar uiteindelijk toch aangekomen in "Hostellerie le Central" in Marle. Hun restaurant is zeker een aanrader, de kamers helemaal niet: die zien eruit zoals ze er dertig jaar geleden waarschijnlijk ook al uitzagen. Eén kamer was wel in renovatie, al leek die eerder stil te liggen. Wel vriendelijk onthaal en de fietsen op de binnenkoer onder een afdakje.

Een speciale eervolle vermelding verdient de eigenaar van de bar naast de kerk in *Plomion*: in een streek met verder weinig horeca haalden we dankzij zijn quiche die avond toch nog Marle. Zijn zaak staat over te nemen, maar dankzij de mensen die langsfietsen met het boekje van "monsieur Benjamin" houdt hij nog net het hoofd boven water!

Kortom: een heerlijke fietstocht langs mooie plekjes en over heel rustige wegen - een aanrader.

Met vriendelijke groeten, Kirsten Arnauts


Kaart 7/T3/8
Laon: Les Chevalliers, tweerpersoonskamer 57,- ontbijt 12,- voor twee (6 pp dus.) Erg leuk, vriendelijk hotel en ideale ligging.

Hotel Welcome is door het toeristenbureau al van hun lijst gehaald. Het hotel schijnt nu gebruikt te worden voor de huisvesting van vluchtelingen. Het hotel Hotel du Commerce in Laon is overgenomen en heet nu Hotel des Arts. Adres en telefoon kloppen nog. Fietsen kunnen daar veilig in de garage. Goede verbinding met kabeltreintje van hotel naar bovenstad. Prijs: € 51,00 per kamer met eigen douche voor 2 personen. Ontbijt € 6,00 p.p.

Prima bij Laon uitgekomen, de meest linker alternatieve route. Overigens kun je de camping daar het best bereiken door de Rue du 2e Regiment de Dragons net even verder te volgen (niet de aangeven bordjes volgen) maar net even verder door en linksaf een straatje in te gaan wat overgaat in een zandpad. Hiermee kom je snel en simpel heuvelaf bij de camping uit in plaats van eerst nog een hele klim te moeten maken. Ook bij het vertrekken voor de volgende etappe is dit de meest geschikte route (direct bij de campinguitgang linksaf over het zandpad om de camping heen rijden. Je komt zo meteen weer op de route.

Overigens een leuke plaats en een perfecte en voordelige camping. We hebben hier een welverdiend rustdagje ingelast.

Laon uit: voordat je helemaal naar beneden sjeest en weer half omhoog kan: graag in de kaart een nummertje met toelichting bij die rotonde (rechts aanhouden.)


Kaart 8
prijzen van Chambre d'hôte in Cessières zijn geen 38, maar 58 euro per nacht voor 2 personen. Wij hadden geluk dat de dochter Eva thuis was en een 6 (zes!) gangen maaltijd voor ons kookte (inclusief sigaar na...); kosten 25 euro PP.


Kaart 9
B&B tussen Coucy le Château en Pont St Mard in het gehucht la Vallée tussen Crecy en Pont St. Mard.
Chambres d'hôtes l'Epi-Vert", Danièle SIMON,
15 route de la Vallée "La Vallée"
02380 - CRECY AU MONT
www.lepivert.fr
Tel : 03 23 56 81 01 ou 06 17 31 15 40
Prijs voor 2pp met ontbijt is € 48.- . Er is een garage voor de fietsen.
Hotel "Lyon Rouge" in Coucy le Chateau is dicht.

Een leuke en verrassende entree was voor ons het alleraardigste plaatsje Coucy-le-Chateau-Auffrique. Aldaar bij hotel Belle Vue lekker op het terras gezeten, zeker ook vanwege de geboden mogelijkheid om te overnachten (zie de twee foto's hierbij). Jammer dat wij meenden dat we die dag nog verder moesten we waren anders graag blijven slapen.

Is een camping naast hotel Belle Vue op de extra parkeerplaatsen, kan mij voorstellen dat niet iedereen hier wilt slapen, geen douch en wc gelegenheid, maar We mochten van het personeel van het hotel, Belle Vue in hun vakantiehuis (achter het hotel) douchen, uiteraard wel s’avond in het restaurant eten als tegen prestatie. De camping kosten niks, behalve het restaurant natuurlijk, er is naast Belle Vue nog een hotel op het plein waar men kan overnachten.


Kaart 10
Op de route naar Parijs bevindt zich vlak voor Vic sur Aisne ook deze B&B. Het zijn de eigenaars die ons deze link toestuurden. We hebben geen idee of het wat is.

De site www.lamoufflayte.com

De camping in Vic sur Aisne is een aanrader voor mensen met kinderen of mensen die van zwemmen houden, of van wat luxe. Binnen-buitenbad gecombineerd, alle mogelijke winkeltjes op het terrein aanwezig. Deze camping zouden we gemeden hebben toen we nog met zijn tweeen fietsten, maar met kinderen van 5 en 8 een paradijs :) . Voor één nacht tenminste.


Derde nacht beslist weer een aanrader: chambre d'hôte "Alba cottage" te Bitry: pas open, heel mooie kamers, lekkere table d'hôte (er is trouwens geen restaurant in het dorp) en ontbijt, vriendelijke spaanse eigenares. Fietsen op de afgesloten binnenkoer, maar wel onder de blote hemel.

Bitry: Alba Cottage, 13, rue St Sulpice, tel 0033 (0) 3444 422625 Slapen met 2 pers € 70,- eten met twee 36,- totaal dus 106,- euro Agriturismo achtige sfeer. Mooi, netjes.

Vorige week (laatste week van februari 2010) vanuit Tilburg naar Parijs gefietst. We hebben de route opgepakt vanaf Hoegaarden. Ondanks veel regen en wind hebben we enorm genoten van de route en het prachtige landschap.

We hebben een aanvulling in het B&B aanbod.

Toen wij Attichy ons melden bij de Chambre d'hote aan de Place de la Mairie bleken ze ons geen kamer te kunnen bieden. We werden er wel goed geholpen en werden verwezen naar een Chambre d' hote in Couloisy.

Vanaf Attichy wijk je een klein stukje af van de route maar het is niet om, omdat je zo weer aan kunt haken en je alleen een ander blokje fietst. In Attichy volg je even de D16 over het water heen en gaat dan vervolgens rechtsaf de provianciale weg op (N31-E46) richting Couloisy. De Chambre d'hote bevind zich aan deze weg aan de rechterhand. Ze hebben 2 kamers dus reserveren lijkt me aanbevolen.

Chambre d'hote "Un air de Campagne"
60 route de Reims
60350 Couloisy
Mail: virginie-picantins@wanadoo.fr
Site: www.unairdecampagne.net
1 pers € 60 incl ontbijt
2 pers € 65 incl ontbijt
Prachtige kamer en rijk ontbijt.

Met vriendelijke groet,
Marlies en Rob

De fietsenmaker in Vic-sur-Aisne is aan de andere kant van de brug vlak voor spoor en N31 rechts van de weg en is op maandag gesloten.


Kaart 11
Onze volgende stop was Pierrefonds met z'n sprookjeskasteel. Ook hier een prima camping om te overnachten

Bethisy Saint-Martin: The Water Mill, nu met het juiste telefoonnummer:
tel.: 044 – 39 01 97 en 06 – 70109815, e-mail info@thewatermill.fr , http://www.thewatermill.fr: 65 euro (incl. ontbijt); warm eten kun je in het volgende dorpje (15 minuten lopen): Au Petit chez soi, 334, Avenue de la Gare, 60230 Bethisy St. Pierre.

Kaart 11 6 km ten W. van Bethisy (net buiten het kaartbeeld):
B&B La Martiniere, La Verberie, Rue Gustave Bouffet 7, tel 0344861868, kosten € 56.- voor kamer met 2 personen. http://www.lamartiniere-verberie.fr

Niet ver van Pierrefonds (4km) is er een chambre d'hôte in Retheuil.
Chambre d'hôte à la ferme
ferme de la Marguette
3, rue de la Marquette
02600 Retheuil
tel 00/33/323960442
1 pers : 40 €
2 pers : 55 €
3 pers : 65 €
KAART nr 11: Richting Lavatoir moet zijn Richting Lavoir ( = wasplaats, Lavatoir lijkt wat op l'abatoir = slachthuis!)

In Bethisy Saint Pierre ontmoette ik een hobby-fietsenmaker die mij hielp mijn gestolen reparatieset te vervangen:

J.M. le spécialiste
Béthisy Saint Pierre
tel: 00/33/612704853
( op 65 km van Parijs)
Punt 3: Als je het bos uit komt kan je kiezen voor meerdere geasfalteerde wegen. Ga hier rechtdoor langs restaurant en daarna linksaf het bordje 'Lavoir'. Het bordje van de chambre d'hote was er niet.

Gelukkig is er in Verberie vlak om de hoek van een geweldige B&B wel een fietsenmaker. Vanuit Béthisy-St.Pierre volg je de D123 over Saintines richting Verberie (verboden voor vrachtwagens)in Verberie blijf je de D123 volgen tot even voorbij de kerk daar is aan je linkerhand een fietsenmaker even verder linksaf de straat in kom je bij La Martiniere http://www.lamartiniere-verberie.fr rue Gustave Bouffet 7 Hier zijn meerdere kamers en ook hier weer zeer goed vertoefd en lekker gegeten. Vanaf hier naar de route begon met een klim en een drukke weg D923a, nadat je de TGV over bent linksaf naar Rully langs het kasteel in Raray.

Aanrader: Orrouy.Kaart Ligt iets van de route af. Zeer hartelijke ontvangst, vorstelijk en bijzonder lekker diner met groente/eend en room van eigen kweek, zoveel wijn als je wilt.(19 euro!!!) Onvergetelijk.


Kaart 12
B&B enkele kilometers buiten de route op de hoogte van Rully in Auger-Saint-Vincent.

Meer dan grote eetkamer en keuken en een zeer ruime slaapkamer. Alle verwarmingen gingen aan om onze giga-natte spullen te kunnen drogen. Na de warme douche hebben we heerlijk gegeten, 3 gangen met water en wijn voor Euro 95 all in.
Francoise Mommelé
8, rue du Raguet- Cidex 36
60800 Auger- Sainr-Vincent.

In Montepilloy waren we verkeerd gefietst, maar dankzij dat kwamen we langs Chambres d'Hôtes, Elisabeth Roland, 21 Rue des Bordes, 60816 Montepilloy, tel 0676638182, e-mail: elisa.roland@nordnet.fr. Dat was na 74 km fietsen vanaf Parijs en die vondst kwam ons heel goed uit. Elisabeth Roland is zeer aan te bevelen, in feite hebben we nergens een betere Gîte gevonden.

Met vriendelijk groet,
Annemieke en Ben Loonen

Senlis ( buiten de kaart)
www.chambre-hote-senlis.fr
Les chambres d'hôtes d'Elisabeth
Mme ROLAND Elisabeth.

Het telefoonnummer van Auberge de Fontaine in Fontaine Chaalis is gewijzigd (pag. 37): 03 44 54 99 03

In Montepilloy hebben we ook dit adres opgezocht chambres d'hôtes, Elisabeth Roland. Uitstekend! Let op: De huisnummering is gewijzigd. Het is nu 15 Rue des Bordes, 60816 Montepilloy, tel 0676638182, e-mail: elisa.roland@nordnet.fr. Hun buren en vrienden hebben een vergelijkbare chambres d’hôtes. Winkels zijn er weer in Plailly.


Kaart 12/13
B&B vermeld bij Plailly: Het adres van de Chambre d'hotes van Nicole CARDINAL moet zijn: 24 rue Léonce Lefèvre 60950 - VER SUR LAUNETTE. Mobiele tel: (00-33) 06 70 47 08 70.

Nicole is heel aardig en maakt ook lekker eten klaar voor 's avonds. Ze vindt het erg leuk om Hollandse fietsers te ontvangen. Komende vanaf Pierrefonds volg je de route tot aan l'Abbaye de Châalis, maar ipv richting de abbij van Ver sur Launette (5km) neem je de RN 330 linksaf, richting Ermenonville, volg deze weg 2 km tot de D84 en VER SUR LAUNETTE.

Vanaf Parijs: Bij St-Mard neem richting Dammartin en Goële. Klein weggetje 1e rechts na een grote rotonde en onder een brug over de snelweg (RN2 PARIS SOISSONS). Via klein weggetje naar centrum van Dammartin. Richting Othis na oversteek van een grote weg bereik je VER SUR LAUNETTE. Door het dorpje heen fietsen, ongeveer 900 mtr. de B&B is rechts iets van de weg af.


Kaart 13
We hebben gekampeerd op een campingkje naast een kasteeltje. http://www.eurocampings.net/nl/europa/frankrijk/%CEle-de-france/seine-et-marne/camping-ch%E2teau-de-cha%E2lis-120064/ km of 10 naast de route (vanaf Messy), maar heerlijke oase van rust vlakbij Parijs. Trein op 3 km van de camping. Geen enkele luxe, nauwelijks schoonmaak, maar wel rust en ruimte, een kasteeltje, en Parijs op een 25 minuten.

Plailly 19. rue docteur Laporte 03 44 54 72 77 1 nacht voor twee personen 80,- euro mooie plek.

Vierde nacht weerom een heel vriendelijke eigenaar in "La Ferme de l'Abbaye" in Juilly. De kamers waren proper, het ontbijt correct, de gigantische oude vierkantshoeve bijzonder indrukwekkend. Restaurant op 7 km, luchthaven Charles de Gaulle in de nabijheid (maw ruis op de achtergrond) en de muggen hadden ook hun weg naar onze kamer gevonden.

In Plailly 45 km voor Parijs tot mijn grote ONTEVREDENHEID in Hotel Au Cochon qui Rit ( in't lachend varken) voor 52€ zonder ontbijt, het hotel waar u in uw gids summier naar verwijst als de fan van Johnny Halliday) (men is dus gewaarschuwd, PB).

Paul, nog ter aanvulling wij fietste net 14 juli vlakbij Parijs, dit is een nationale feestdag, en dat betekend dat alle B&B rondom Parijs vol zitten, als je reist rond deze datum bij Parijs moet je alles van te voren reserveren. Hadden bij Plailly, kaart 13 in Chateau Hotel Mont-Royal geslapen. Ze keken ons daar wel vreemd aan, we waren de eeste gasten die per tandem in plaats van dikke BMW aankwamen. Kamer per nacht 200E excl ontbijt.


Parijs
Als aanvulling op de fietsroute naar Parijs, hierbij onze suggestie voor een hotel in Parijs.

Een goed en goedkoop hotel is
Abricotel **
Adres: 15, rue Lally Tollendal
75019 Paris
Tel: 0033 (0) 1 42 08 34 49
Email: abricotel@wanadoo.fr
(€ 68,- per nacht voor een kamer in het hoogseizoen ex. ontbijt; 24hrs service)

Zodra het fietspad langs het kanaal eindigt sla je linksaf de Avenue Jean Jaures op (ook een fietspad). In de tweede straat rechts zit het hotel met oranje luifeltjes. Ze hebben een afgesloten binnenplaats waar de fietsen kunnen staan. Kamers zijn eenvoudig met een goede douche. Ontbijt prima verzorgd, maar er zijn ook allerlei eettentjes, terrasjes en 2 goede bakkers in de buurt. Tevens bevindt metrostation Jaures zich op 5 minuten afstand lopen met een goede verbinding naar het centrum en andere plekken in de stad.

Hotel "Jardins de Paris" heeft inderdaad zijn naam veranderd (eerdere reactie van andere fietser...). Kosten nu 72 euro voor twee personen per nacht. Maar deze prijs varieert per seizoen...

Op pag. 41 rechtsboven staat een tip van een fietser om het hotel Plessis te nemen. De prijzen begonnen hier vanaf 115 euro, en liepen zelfs ver op tot boven de 200 euro. Ik heb dit vandaag op internet gecontroleerd, en het hotel is inderdaad erg duur. Dus die 68 euro in uw boekje lijkt me niet correct. Hotel Reims, op zo’n 800m van Gare du Nord is heel wat goedkoper, de goedkoopste kamer is volgens de site hier 76 euro. Wat ik ter plekke zag was 60 euro voor een enkele en 80 euro voor een tweepersoonskamer. Je fiets kun je op een binnenplaatsje stallen, wel zo prettig.

Hoi Paul, We zijn gefietst naar Parijs, en het was heerlijk. Mooie route, goed te volgen, en , maar daar kun jij niks mee, heeeel mooi weer!! Geluk dus ook. Hotel Parijs: Hotel Bel Oranger Republique (voorheen Jardin de Paris) 30, Rue Lucien Sampaix F-75010 Paris Tel +33 (0) 1 42 08 19 74 € 80,- en ontbijt € 7,-

Hotel Jardin de Paris is inmiddels veranderd van naam: Hotel Bel Oranger République, 30, rue Lucien Sampaix, 75010 Paris, telefoon- en faxnummer zijn hetzelfde gebleven: prima locatie: 85 euro (incl. ontbijtbuffetje).

Laatste nacht in Parijs: hotel Louvre Rivoli: vriendelijke bediening, kamers correct maar vooral supercentraal in Parijs: vlakbij Notre Dame, Beaubourg èn Louvre! Helaas geen fietsenstalling.

Verblijf op camping Le Parc in Villevaude(vlak voor Parijs richting Claye Souilly en Disneyland) werd tot diep in de ochtend verstoord door een feest (incl. vuurwerk) op de camping.

In Parijs logeerde ik tot mijn grote tevredenheid voor 50 € in Hotel de la Comète welk ik hierbij nogmaals zeer aanbeveel,

In Parijs hebben we overnacht in Hotel Angleterre, vlakbij het Gare du Nord. Een zeer eenvoudig hotel zonder ontbijt, maar dat vind je op een paar honderd meter afstand. Het hotel is goedkoop en ligt ook vlakbij Montmartre.

Een tip voor het beveiligd parkeren van je fiets in Parijs; vlakbij gare du Nord zijn grote ondergrondse parkeerplaatsen van Vinci. Daar hebben ze speciale plaatsen voor motoren tegen een speciaal tarief. Wij mochten onze fietsen er gratis bij plaatsen. Een zorg minder dus. Allicht dat deze truc ook bij andere parkeerplaatsen mogelijk is als je niet je fiets kunt stallen bij je overnachtingsadres.

Camping Le Parc de la Colline, is van de route af verder in zuidelijk richting voordat je het fietspad bij Parijs opgaat, heeft als voordeel dat je niet Parijs in hoeft. Is een nette en schone camping, alles wordt zeer goed gepoetst, aanrader dus, kan vanaf daar per trein naar het centrum van Parijs reizen. Site: http://www.camping-de-la-colline.com/


Fietsen in Parijs
Voor wie na aankomst in Parijs de stad op een bijzondere manier wil verkennen kan aan de hand van het boekje ‘Parijs per Fiets’ van Joke Radius een heel leuk onbekend deel van Parijs ontdekken. Boordevol tips voor overnachtingen, eetadressen, terrasjes, etc..: http://www.fietsenparijs.nl/


Fietsenmaker en Terugreis vanuit Parijs
Goede fietsenmaker hier vlakbij: Toy’s Paradise Velo 43, Quai de Valmy 75010 Parijs Tel 01 40 18 95 74 Metro Rupubliek of gewoon fietsen vanaf bovenstaand hotel richting Place de la Bastille. Gewoon het Canal St. Martin volgen, dan kom je er vanzelf. Rechterkant op een hoek. (Hier kun je een hoes voor je fiets kopen om met de Thalys mee te gaan)

Met de Thalys naar van Parijs naar Den Haag € 75,- (drie dagen vtv geboekt) Reistijd 3,5 uur. Voorwaarden: voorwiel moet losgemaakt en het geheel moet in een niet nader gespecificeerde zak. Te koop bij fietsenmaker Toy’s Paradise Velo zie boven. (hoes, van onder open maar met klitteband dat eraan zit te sluiten = soort garage bewaar/beschermhoes fiets € 15,-) Hoewel het niet echt heel goed kan omdat de fiets niet in het bagagerek past en de fietsen dus wel een beetje in de weg staan, werd het toch geaccepteerd. Er komt in de Thalys geen catering langs, dus dat zorgde niet voor problemen. Dit scheelt wel heel veel tijd en gedoe want via Lille moet je 4 keer overstappen en ben je een volle dag onderweg. En het is duurder nl. € 104,50 op ons moment van informeren naar kaartjes.

Trek op de terugreis voor het fietsen van Maubeuge – Mons zeker 1,5 uur uit. De route is redelijk vlak, maar kent enkele venijnige klimmetjes. In Mons aangekomen, rechtsaf en blijf de rondweg alsmaar volgen. Een kaartje tot aan de bestemming in Nederland is te koop aan de balie van het station.

Terug per trein naar Luik (liege Guillemins)
Er is een ochtend trein vanaf Paris Nord naar Maubeuge waar de fiets (gratis) in mee kan. Daar overstappen naar Jeumont. Vanaf hier de grens over fietsen (10 min.) en in Erquelinnes op de trein naar Charleroi (je koopt op de trein een kaartje als je het meteen vraagt is betalen met betaalkaart mogelijk, begreep ik van de conducteur) en daarover gestapt op de trein naar Herstal.

Terugreis via Lille
kaartjes geregeld via Treinwinkel.nl. Prima. Route; Gare du Nord; 8.04, naar Amiens, daar overstappen naar Lille (Flandres ) 6 minuten tijd, ruim voldoende. In Franse TER treinen zijn prima gratis voorzieningen voor fietsen. In Lille overstappen naar Antwerpen. Even zoeken op het station in Lille maar het vertrekpunt in Lille is steeds perron 12. Binnen 5 minuten is dat overstappen haalbaar maar de Belgische trein heeft wel voorzieningen voor fietsen maar die zijn beperkt en de conducteur moet daarvoor de deur openen. Niet iedere conducteur heeft daar zin zoals wij hebben gemerkt. Anders gewoon op balkonnetje van een wagon zetten! In Antwerpen een uur de tijd voor overstappen op trein naar Dordrecht etc.


Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Parijs
Parijs
Overzichtskaart
Fietsvervoer
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS