Fietsgids: Mooiste fietsroutes naar Barcelona
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Piemonte
Rivièra
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Deel 0
De fietsroute van Amsterdam naar Barcelona

Omschrijving fietsgids met fietsroute van Amsterdam naar Barcelona


Tot onze vreugde werd deze route alweer enkele jaren geleden door de lezers van Op Pad gekozen tot de beste van de Europese Fietsroutes. Met deze vermelding zijn we uiteraard blij. Een reden temeer om zoveel mogelijk mensen van deze route te laten genieten. Sinds die tijd is de route verder verbeterd.

De route naar Barcelona is de meest groene route van Nederland en België naar het zuiden van Frankrijk en Spanje. Vanaf Eindhoven en Leuven tot diep in Frankrijk loopt deze route voor meer dan 250 kilometer over heerlijke autovrije paden door de natuur. De doorsteek van de Ardennen is de makkelijkste van alle fietsroutes naar het zuiden. Tot aan Cluny in het zuiden van de Bourgogne is dit dan ook de meest toegankelijke route.

Na Cluny neemt deze route de fietser in het tweede deel over de mooiste variant mee door de heuvels en de bergen van het Centraal Massief. Deze route stijgt geleidelijk over kleine stille wegen. Door de bossen van de Forez kom je uit op de hoogvlakte bij La Chaise Dieu en het oude vulkaanlandschap, met eindeloze vergezichten. Na Le Puy volgt de route de bovenloop van de Loire, hier een mooie kronkelende bergstroom. Na het hoogste punt volgt een lange afdaling naar de warmere dalen van de Ardèche en de Languedoc. De andere variant volgt vanaf Cluny eerst een route door de Beaujolais en het dal van de Saone om dan over fietspaden dwars door Lyon langs de oevers van de Rhône naar het zuiden te lopen. Het fietspad van de Via Rhôna is prima bewegwijzerd tot aan Avignon. Onze route neemt echter een mooiere weg door de Ardeche. Na Tournon klimt de route geleidelijk naar de heuvels van de Vivarais om over de Col van de Mezilhac af te dalen naar het dal van de Ardèche.

Een zijtak voert naar Avignon. De hoofdroute gaat zuidwaaarts door de Gorges van de Hérault en de wijngaarden naar de Middellandse Zee bij Agde. Het fietspad langs de Canal du Midi voert door het achterland van de Corbières naar de Roussillon, met de kastelen van de Katharen.

Over een lage onbekende pas zonder auto’s fiets je Spanje binnen. Kleine weggetjes leiden naar de Baix Emporda, een mooie streek tussen de heuvels en de zee, waarin de fietsroute hier gebruik maakt van een lokaal fietspadennet om zo vrijwel autovrij weer de kust te bereiken bij San Feliu de Guixois. Een zijtak voert bij Girona naar het begin van de route naar Andalusië. De laatste vijftig kilometer naar Barcelona mogen nog geen fietsroute heten. Er is wel al een stuk fietspad op de laatste twintig kilometer voor de stad, maar voorlopig moet men eerst nog een stuk over de brede berm van de kustweg.

Totale lengte Eindhoven - Girona: 1565 km
Totale lengte Eindhoven - Barcelona: 1690 km
Autovrij: Tot aan Cluny 250 kilometer of 290 kilometer, van Cluny tot Barcelona 80 km.
Karakter van de route: Tot aan Cluny zeer makkelijk, met een enkele lage klim door de Ardennen. Na Cluny matig en geleidelijk klimmen door het Centraal Massief. Langzaam stijgende pas door de Pyrenëen. De trajecten door de Languedoc en Catalonië zijn makkelijk.
Aanbevolen reistijd: april - oktober

De route is in beide richtingen beschreven.


Fietsroute in twee losse delen
De fietsroute bestaat uit twee losse delen, die elk afzonderlijk te bestellen zijn. Voor elk deel is op deze site een beschrijving aanwezig, samen met een overzichtskaart en eventuele aanvullingen:

Deel 1: Eindhoven - Cluny
Deel 2: Cluny - Barcelona


Naar Barcelona met de racefiets


De route naar Barcelona bestaat voor meer dan 99% uit verharde wegen. Er zijn enkele korte stukjes die niet verhard zijn. Soms kan je daar makkelijk om heen. Zo heb je een stukje van twee km in de Ardennen om een drukke vierbaansweg te vermijden. Het is redelijk stevig aangestampte aarde, dus goed te doen. Natuurlijk kan je een stukje over die grote weg, maar dat raad ik niemand aan. Wie echt helemaal verhard wil kan beter de Maas blijven volgen via Charleville Mezieres. Dat is wel vijftig kilometer langer, maar het fietst lekker door. Voor de route door Frankrijk rij je verder helemaal verhard tot aan het Lac de Madine waar de route zich in twee lange varianten splitst. De westelijke route is geheel verhard tot in de Bourgogne. De oostelijke route via Nancy kent wat meer fietspaden. Langs de Saône bestaan die uit zeer fijn grind waarover je prima kan fietsen, maar voor racefietsen is de westelijke variant toch fijner. Wanneer de routes samen komen bij Pontailler-sur-Saone heb je nog een klein stukje van een kilometer of tien van onverhard fietspad dat prima berijdbaar is. Daarna gaat de route helemaal verhard door tot aan Cluny.

In deel twee zijn de wegen eigenlijk allemaal verhard. Bij de westelijke groene variant door het Centraal Massief kan je vanaf Le Puy kiezen om het fietspad te nemen over de oude spoorwegbedding. Deze is onverhard maar verder goed fietsbaar. Je kan echter ook via een rustige verharde weg omhoog naar Le Monastier. Dat gaat eigenlijk ook prima en is aangegeven in de gids. De oostelijke Beaujolaisroute is geheel verhard op twee kilometer na onder Aubenas, maar ook daar kan je makkelijk ook de hoofdweg even nemen. Die is uiteraard wel druk. Nadat de routes samenkomen in het zuiden doen zich dan nog twee momenten voor waarin je de keuze hebt voor verhard of onverhard. Na Beziers is een verhard alternatief opgenomen voor het stukje langs het Canal du Midi. Voor de overgang van Frankrijk naar Spanje is nu een verhard alternatief aan de site toegevoegd. De onverharde route uit de gids wordt voor racefietsers afgeraden.

De tak naar San Feliu is voor racefietsen af te raden. Het onverharde fietspad wordt niet goed genoeg onderhouden. Na Cassa de la Selva kan je wel door naar Caldes de Malavella. Na Cassa de la Selva is er geen fietsroute meer en ook niet beschreven. Pas na Mataro kan je weer over een fietspad langs de kust fietsen tot in Barcelona.

Verder naar Malaga
Indien je van van Cassa de la Selva via het vliegveld van Girona doorsteekt naar Angles, zijn de wegen allemaal zo goed als verhard, op een kilometer na voor Angles, maar je kan daar ook even de gewone weg nemen die naast het FP loopt. Bij Horta wordt het fietspad vanaf de regiogrens tussen Catalonië en Aragon onverhard. Je kan daar ook de gewone weg op. Druk is die niet. Het biljft daarna helemaal verhard tot aan het fietspad van Balazote naar Alcaraz. Je kan daar dan beter de verharde weg volgen naar San Pedro, Casas de Lazaro, Penarrubia, Masegroso, Pesebre, Peñascosa, Alcaraz en dan weer verder via Vianos. Na Cazorla neem je de weg via Jodar en dan vanaf Guadahortuna is nu de weg eindelijk klaar en geasfalteerd tot Iznalloz. Bij het kleine meer tussen Delfontes en Granada kan je beter de N323 blijven volgen rechts om het meer. Het andere weggetje is teveel afgebrokkeld asfalt.

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Barcelona
Barcelona
Deel 1
Deel 2
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS