Fietsgids: Mooiste fietsroutes naar Barcelona
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Piemonte
Rivièra
Zilverroute
Provence
Ierland
Griekenland
Venetië
Midden-Europa
Deel 0
De fietsroute van Amsterdam naar Barcelona

Omschrijving fietsgids met fietsroute van Amsterdam naar Barcelona


Tot onze vreugde werd deze route alweer enkele jaren geleden door de lezers van Op Pad gekozen tot de beste van de Europese Fietsroutes. Met deze vermelding zijn we uiteraard blij. Een reden temeer om zoveel mogelijk mensen van deze route te laten genieten. Sinds die tijd is de route verder verbeterd.

De route naar Barcelona is de meest groene route van Nederland en België naar het zuiden van Frankrijk en Spanje. Vanaf Eindhoven en Leuven tot diep in Frankrijk loopt deze route voor meer dan 250 kilometer over heerlijke autovrije paden door de natuur. De doorsteek van de Ardennen is de makkelijkste van alle fietsroutes naar het zuiden. Tot aan Cluny in het zuiden van de Bourgogne is dit dan ook de meest toegankelijke route.

Na Cluny neemt deze route de fietser in het tweede deel over de mooiste variant mee door de heuvels en de bergen van het Centraal Massief. Deze route stijgt geleidelijk over kleine stille wegen. Door de bossen van de Forez kom je uit op de hoogvlakte bij La Chaise Dieu en het oude vulkaanlandschap, met eindeloze vergezichten. Na Le Puy volgt de route de bovenloop van de Loire, hier een mooie kronkelende bergstroom. Na het hoogste punt volgt een lange afdaling naar de warmere dalen van de Ardèche en de Languedoc. De andere variant volgt vanaf Cluny eerst een route door de Beaujolais en het dal van de Saone om dan over fietspaden dwars door Lyon langs de oevers van de Rhône naar het zuiden te lopen. Het fietspad van de Via Rhôna is prima bewegwijzerd tot aan Avignon. Onze route neemt echter een mooiere weg door de Ardeche. Na Tournon klimt de route geleidelijk naar de heuvels van de Vivarais om over de Col van de Mezilhac af te dalen naar het dal van de Ardèche.

Een zijtak voert naar Avignon. De hoofdroute gaat zuidwaaarts door de Gorges van de Hérault en de wijngaarden naar de Middellandse Zee bij Agde. Het fietspad langs de Canal du Midi voert door het achterland van de Corbières naar de Roussillon, met de kastelen van de Katharen.

Over een lage onbekende pas zonder auto’s fiets je Spanje binnen. Kleine weggetjes leiden naar de Baix Emporda, een mooie streek tussen de heuvels en de zee, waarin de fietsroute hier gebruik maakt van een lokaal fietspadennet om zo vrijwel autovrij weer de kust te bereiken bij San Feliu de Guixois. Een zijtak voert bij Girona naar het begin van de route naar Andalusië. De laatste vijftig kilometer naar Barcelona mogen nog geen fietsroute heten. Er is wel al een stuk fietspad op de laatste twintig kilometer voor de stad, maar voorlopig moet men eerst nog een stuk over de brede berm van de kustweg.

Totale lengte Eindhoven - Girona: 1565 km
Totale lengte Eindhoven - Barcelona: 1690 km
Autovrij: Tot aan Cluny 250 kilometer of 290 kilometer, van Cluny tot Barcelona 80 km.
Karakter van de route: Tot aan Cluny zeer makkelijk, met een enkele lage klim door de Ardennen. Na Cluny matig en geleidelijk klimmen door het Centraal Massief. Langzaam stijgende pas door de Pyrenëen. De trajecten door de Languedoc en Catalonië zijn makkelijk.
Aanbevolen reistijd: april - oktober

De route is in beide richtingen beschreven.


Fietsroute in twee losse delen
De fietsroute bestaat uit twee losse delen, die elk afzonderlijk te bestellen zijn. Voor elk deel is op deze site een beschrijving aanwezig, samen met een overzichtskaart en eventuele aanvullingen:

Deel 1: Eindhoven - Cluny
Deel 2: Cluny - Barcelona

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Barcelona
Barcelona
Deel 1
Deel 2
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS